Ocjena točnosti

Jakovčić: Najproduktivniji sam zastupnik u Europskom parlamentu

“Vjerujem da uz podršku IDS-a mogu nastaviti svoj rad u Parlamentu gdje sam i dalje najproduktivniji zastupnik od svih 751 koliko nas je!”, pohvalio se u intervjuu za Večernji list IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić.

Prilikom provjere citirane Jakovčićeve tvrdnje koristili smo se podacima web stranice MEPranking.eu, koja mjeri aktivnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Pokazalo se da Jakovčić doista predvodi listu najproduktivnijih zastupnika, s koeficijentom 15.80. Među deset najproduktivnijih zastupnika Jakovčić je jedini Hrvat, a tu su još četvero zastupnica i zastupnika iz Italije, te po jedan iz Češke, Belgije, Austrije, Bugarske i Francuske.

Što se tiče ostalih hrvatskih eurozastupnika, Dubravka Šuica je po produktivnosti na 34. poziciji, Ruža Tomašić na 42., Jozo Radoš na 60., Davor Škrlec na 68., Marijana Petir na 76., Biljana Borzan na 83., Tonino Picula na 126., Ivana Maletić na 152., Željana Zovko na 398., a Ivica Tolić na 637. mjestu. No, HDZ-ovi zastupnici Zovko i Tolić u Eurpski su parlament ušli tek krajem prošle godine, kao zamjene za Davora Ivu Stiera i Andreja Plenkovića.

MEPranking.eu produktivnost zastupnika mjeri uzimajući u obzir njihove amandmane, govore u parlamentu, zastupnička pitanja, prijedloge, izvještaje, mišljenja i deklaracije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.