Ocjena točnosti

Bunjac: Ja sam bio na prvoj crti bojišta, a Plenković se liječio od anemije

HINA/ Daniel KASAP /dk

U vrijeme Domovinskoga rata ja sam bio dobrovoljac na prvoj crti bojišta, a Plenković se liječio od anemije. Logično je da se nismo mogli ni sresti ni vidjeti u to vrijeme”, napisao je na Facebooku saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, nastavljajući tako prepucavanje s predsjednikom Vlade RH započeto prošli tjedan u Saboru.

Zastupnik Živog zida doista je bio ratni dragovoljac; u Registru branitelja stoji da je u borbenom sektoru MORH-a proveo 105 dana. Franjo Tuđman odlikovao ga je Spomenicom Domovinskog rata.

Plenkovića, pak, u Registru branitelja, očekivano, nema. Za vrijeme rata u Hrvatskoj sadašnji predsjednik Vlade bio je student na Pravnom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je 1993. godine, a 1994. se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Navedeni podaci mogu se pronaći u Plenkovićevoj službenoj biografiji na web stranici Vlade RH.

Zbog urođene anemije Plenković je, kako je u veljači ove godine u tijeku rasprave o ponovnom uvođenju vojnog roka otkrio dnevni list 24sata, izbjegao služenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji. U vojsku je trebao otići 1988. godine, ali uspio je izbjeći služenje vojnog roka i odmah se upisati na fakultet, potvrđeno je za 24sata iz Ureda premijera RH.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.