Aktualno

Željko Rohatinski – školski primjer sukoba interesa

željko rohatinski
Izvor: N1

Isprepletenost karijere bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke i najveće tvrtke u Hrvatskoj, koncerna Agrokor, tijekom njegovog svjedočenja pred istražnim povjerenstvom u Saboru zablistalo je u punom sjaju.

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski priznao je pred saborskim povjerenstvom za Agrokor da je konstantno, od 2000. do kraja svog mandata u HNB-u, pa i kasnije, bio poslovno vezan za Agrokor, ako ne osobno, onda kroz vlastitu djecu.

Ispitivao ga je najprije Ivan Lovrinović, kojega je najviše zanimalo kada je počeo raditi za koncern, na kojim funkcijama i je li još netko iz njegove obitelji radio ondje.

“Za Agrokor sam počeo raditi 1. travnja 2000. i radio sam do 12. srpnja 2000., znači tri mjeseca i 12 dana. Godine 2012. sam se vratio u tvrtku Agrokor sukladno dogovoru s predsjednikom tvrtke još iz 2000. kada sam prvi put otišao iz tvrtke”, kazao je Rohatinski, priznajući postojanje dogovora tijekom njegovog 12-godišnjeg upravljanja monetarnom politikom RH. Otkrio je i da mu je u Agrokoru ponuđena dvostruko veća plaća, nego kod bivšeg poslodavca – Privredne banke Zagreb.

“Obavljao sam funkciju savjetnika za makroekonomske analize i u prvim mjesecima rada tijekom 2000. i u cijelom razdoblju nakon 2012. godine”, pobliže je objasnio.

U Agrokoru mu radili i sin i kćer

Kada je upitan ima li još netko iz njegove obitelji da je radio za Agrokor, potvrđuje:

“Da. Kraće vrijeme bili su zaposleni i moj sin i moja kćer. To je trajalo kratko. Kćer je vrlo brzo prešla na rad u drugu tvrtku koja nije imala veze s Agrokorom”, kazao je Rohatinski (N1).

Demantij iz sudskog registra

Za informacije da je nakon odlaska iz Agrokora sredinom 2000. godine još godinu dvije bio član Nadzornog odbora koncerna kaže da ne odgovaraju činjeničnom stanju.

“Kada sam 1. travnja 2000. se zaposlio u koncernu Agrokor postao sam i član NO-a, a svi moji odnosi s tvrtkom prestali su 12. srpnja 2000. godine. Znam, kasnije sam saznao, da je na portalu tvrtke navedeno da sam član NO, no to ne odgovara činjeničnom stanju – u srpnju su svi moji odnosi sa tvrtkom završili, možete doći do isplatnih lista za članove NO-a, gdje se to vidi”, kaže Rohatinski. Lovrinoviću je izrazio i svoje čuđenje što je najsnažnija tvrtka u zemlji bila neažurna i aljkava da zanemari tako važnu stvar u komuniciranju s javnošću, no krenuo je na sljedeće pitanje.

Međutim, Rohatinskog demantira povijesni izvadak iz Sudskog registra Trgovačkog suda, u kojemu se navodi da je u NO-u Agrokora ostao sve do 17. siječnja 2002. godine, dakle, godinu i pol nakon odlaska u HNB. Zakon o sprječavanju sukoba interesa zabranjuje državnim dužnosnicima, što uključuje i guvernera HNB-a, članstvo u nadzornim odborima i upravnim tijelima trgovačkih društava.

Ne zna zašto je Agrokor kupio propalu firmu njegove supruge

Ono se ticalo Agrokorove kupovine špediterske tvrtke Romah, dotad u vlasništvu njegove supruge Marije Rohatinski, koja je nekoliko godina otišla u stečaj. Upitan je koji je bio strateški razlog zbog kojeg se Agrokor odlučio otkupiti tu obiteljsku firmu, koja je u tom trenutku imala višemilijunske gubitke, da bi u 2014. završila u stečaju.

“Ja ne mogu govoriti u ime Agrokora. Tvrtka je kupljena za iznos od jednu kunu. Neto iznos. Zašto je to Agrokor uradio to morate pitati njih“, kazao je bivši guverner. Nije popustio ni na inzistiranje da se radi o poduzeću u vlasništvu njegove supruge, kao ni na potpitanja ima li otkup tvrtke veze s njegovim angažmanom u Agrokoru.

“Nikakve nema veze”, kazao je Rohatinski.

“Gledao sam svijet izvan tvrtke”

Ustvrdio je i da nije bio detaljno upućen u stanje koncerna, koji, naveo je Lovrinović, itekako igra vrlo važnu makroekonomsku ulogu u gospodarskom životu Hrvatske.

“Pratio sam makroekonomska kretanja u Hrvatskoj i šire od toga. Nije mi bio posao da analiziram rad i način poslovanja koncerna. Niti je to ikad od mene zatraženo. Ja sam gledao svijet izvan tvrtke”, kazao je.

S opaskom da je ta tvrtka ujedno i najveća u RH i da je neobično da ga to nije zanimalo nije se složio.

“Ne samo zbog opisa poslova koje sam radio već i zbog načina širenja informacija u tvrtki do tih podataka nisam mogao doći. O radu tvrtke saznavao sam kroz godišnja izvješća, koja su bili distribuirana svim djelatnicima u tvrtki”, kazao je.

Ipak, Rohatinski je ustvrdio da “u 12 godina koliko sam bio u HNB-u Ivica Todorić niti itko od njegovih suradnika nikad nije nazvao da bi sugerirao nešto što bi koristilo Agrokoru”, premda je snažni tečaj kune kontinuirano kritiziran kao pogodovanje uvoznicima, što je Agrokor zasigurno bio sve ove godine. Karijera bivšeg guvernera HNB-a u Agrokoru, podsjetimo, završila je tek ovoga ljeta.

Rohatinski je čak živio u kući koju je posjedovao Agrokor

Guverner HNB-a jasno je nabrojan u 14. stavku članka 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kao dužnosnik čiji privatni interesi ne bi smjeli biti u suprotnosti s javnim interesom te utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti, kako se sukob interesa definira u drugom članku. Članak 4, pak definira njegove srodnike, odnosno članove obitelji, dok članak 14. propisuje zabranu sudjelovanja u nadzornim odborima trgovačkih društava.

Podsjetimo i da je Poslovni dnevnik 2011. godine do informacije o kupovini tvrtke Romah d.o.o. došao istražujući guvernerovu imovinu – zanimalo ih je zašto Rohatinski u imovinskoj kartici nije prijavio kuću na Gornjem Bukovcu u kojoj živi.

“Vlasnik kuće je tvrtka u vlasništvu supruge guvernera Rohatinskog. Informacija o navedenoj tvrtki sadržana je u imovinskoj kartici koju je guverner sukladno propisima uputio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa”, poručio je tada HNB, zbog čega je novinarka Danijela Jozić pretpostavila da guverner u trenutku odgovora na upit nije znao da je još u srpnju tvrtka Romah, čiji je vlasnik i direktor sve donedavno bila njegova supruga Marija, prodana koncernu Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića te da je sjedište Romaha preseljeno u Cibonin, odnosno Agrokorov toranj, na Trgu Dražena Petrovića broj 3.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.