Aktualno

Donald Plenković i hibridi žutih i zelenih vragova

Andrej Plenković, Miodrag Sovilj
Izvor: N1, Robert Getel

Vlada RH je ovih dana smjestila Hrvatsku na bojišnicu hibridnog rat(ovanj)a – protiv ugroza bori se premijer Andrej Plenković, pred metak staje ministar obrane Damir Krstičević, čuva nas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, intenzivno nas informira javna televizija… O hibridnom ratovanju progovara čak i odbjegli Ivica Todorić! Ispada da od hibridnog ratovanja strahuju svi osim onih koji su najpozvaniji da o tome govore. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, naime, ustanovila kako nema elemenata za tvrdnju da se u Hrvatskoj vodi medijski hibridni rat.

U žaru tog nesmiljenog boja, Vladinom prvom čovjeku omaklo se prekomjerno granatiranje novinara regionalne N1 televizije: Miodragu Sovilju na pitanje s kim je točno Hrvatska u hibridnom ratu, Plenković je odgovorio protupitanjem: “Jeste li vi u Hrvatskoj ili ste u Beogradu?”

“U tom trenutku smo obojica, zanimljivo, bili u Budimpešti, ali najvažnija stvar je da je hrvatska javnost tako ponovo ostala bez odgovora na vrlo značajnu temu. Premijer Plenković je zapravo izbegao da odgovori na legitimno pitanje, nebitno na kom jeziku je postavljeno”, kaže nam kolega Sovilj. Njegova “suborkinja u hibridnom djelovanju”, Nataša Božić Šarić iz zagrebačkog studija, pokušala je preko Twittera upitati Plenkovića bi li odbio odgovoriti i na pitanja novinara iz Berlina ili Varšave te ima li službenu odluku Vlade o popisu gradova iz kojih novinari nemaju pravo prinosit se pozornosti premijera i čija će se pitanja ignorirati. Njeno pitanje je, pogađate, ignorirano i od strane Plenkovića i Vlade koje je označila.

Plenkovićeva drčnost kudikamo je zanimljivija uzme li se u obzir sam pojam hibridnog ratovanja. Prema maglovitom pokušaju NATO-ve definicije, u kojem ta organizacija čak poziva lidere zemalja članica da se fokusiraju više na stvarne prijetnje, nego jezične akrobacije, ono uključuje i info-ratove, odnosno podmetanje dezinformacija.

Novi zeleni i žuti vragovi

U kontekstu zgražanja svjetskih razmjera koje je izazvao američki predsjednik Donald Trump diskreditacijom medija, nazivajući ih uporno fake newsom, što to Plenković zapravo poručuje svojim ponašanjem? Perpetuira li on spekulacije i dezinformacije odbijanjem konkretnog odgovora na konkretno pitanje? Još gore – što radi utvrđivanjem “zemlje porijekla” pitanja koja mu pristižu, pa još usto na gostujućem terenu?

Za Slavicu Lukić, potpredsjednicu Hrvatskog novinarskog društva, ovakvo negiranje prava novinara da slobodno postavlja pitanja je apsolutno “nedopustivo ponašanje, nedostojno premijera članice EU”.

“Takva reakcija podrazumijeva stav premijera da nije bitno ono što se pita, nego tko pita. To je etiketiranje i svrstavanje novinara u neprijateljsku zonu s obzirom na zemlju porijekla. Ono nas vraća u vremena devedesetih, kad je jedan bivši šef HDZ-a i države također slobodno misleće novinare, koji su smatrali da trebaju raditi svoj posao profesionalno, etiketirao kao žute i zelene vragove“, podsjetila je Lukić. Vlastodršci koji negiraju ovo pravo novinara imaju svoj naziv u povijesti, nastavlja.

“Oni su autokrati”, navela je. Posebno je zabrinjava što istodobno Plenkovićev ministar obrane, Damir Krstičević, novinaru Indexa koji mu postavlja pitanje je li plagirao završni rad odgovara na način da govori kako je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija, a zbog čega je Hrvatsko novinarsko društvo od potpredsjednika Vlade Krstičevića zatražilo javnu ispriku.

“To znači da i njegov ministar obrane ne želi odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje, već implicitno novinara proglašava neprijateljem Hrvatske. To su krajnje zabrinjavajući postupci premijera i članova vlade prema nastojanjima novinara da rade svoj posao. Ako smijem primijetiti, čak je i Tomislav Karamarko bolje podnosio novinarska pitanja od aktualnog navodno proeuropskog premijera”, navodi ona.

Bezobrazluk, bahatost, arogancija

Berto Šalaj, profesor Fakulteta političkih znanosti za ovakvo ponašanje ima dva objašnjenja. Jedno je da je Plenković nervozan iz razloga ne tako vidljivog javnosti, a drugo je na tragu izreke Lorda Actona – “Svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno”.

“On ide iz lošeg u gore, u smislu bezobrazluka, bahatosti i arogancije. U početku smo imali uglađenog diplomata koji je nastojao korektno odgovarati na pitanja novinara, da sada od njega ne možemo dobiti ako ne sadržajan, onda barem pristojan odgovor. A radi se o izjavi o praznom pojmu u kojeg svi mogu upisati sve što žele, jer hibridno ratovanje može značiti da su svi protiv nas, da su to i manjine, Rusi… Jednostavno ga je vlast udarila u glavu i utjecala mu na ličnost”, smatra Šalaj.

Trumpovština i floskula u službi odvraćanja pozornosti od stvarnih problema

Kako je ovom pitanju je prethodilo višednevno medijsko pumpanje priče o hibridnom ratovanju uz svesrdnu podršku Banskih dvora, upitali smo sugovornike što premijerovo ponašanje znači za kontinuirano zastrašivanu javnost. Lukić smatra da je hibridno ratovanje – ma što to ratovanje bilo – opasno i deplasirano nametati javnosti, kao i promovirati atmosferu izvanrednog stanja.

“Mi smo se nagledali i naslušali spinova neuspješnih hrvatskih vlada, a floskula o hibridnom ratovanju jedan od većih, kada je u pitanju odvraćanje javnosti od stvarnih ekonomskih i socijalnih problema. To je već viđeni obrazac bijega od realnosti i odvraćanja pažnje”, zaključuje ona.

Šalaj se slaže, dodajući da po njemu stvaranje političke paranoje oko jedne fraze i praznog označitelja, guranje takve rasprave na javnu televiziju i potpirivanje teorija urote vezano za svako kritičko propitivanje, ne može biti dobro u društvu s čitavim nizom stvarnih problema. Na pitanje podsjeća li ga ova diskvalifikacija Sovilja na Trumpove manire u općenju s medijima, Šalaj odgovara potvrdno.

“Tu ima elemenata ‘trumpovštine’, što je paradoksalno za čovjeka koji se prezentira kao glavni borac protiv populizma, koji neće dozvoliti da taj populizam naudi stabilnosti Hrvatske. Da teze o hibridnom ratovanju izgovara netko drugi – Ivan Pernar ili Ivan Vilibor Sinčić – mi bi se podsmjehivali, ali sada je o hibridnom medijskom ratovanju počeo ozbiljno govoriti upravo Plenković, da bi suočen s pitanjem u tom smjeru počeo vrijeđati”, kaže Šalaj.

Za kraj pogledajte njegov nastup iz rujna, kada je izrekao slavnu: “Ja mogu što god hoću”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.