Aktualno

Svi koji se sjećaju što je Plenković govorio prošli tjedan “hibridno djeluju” protiv Vlade RH?!

HINA/ Miljenko KLEPAC /ds

Andrej Plenković opet je nepoćudna medijska pitanja označio kao “hibridno djelovanje” protiv njega i njegove Vlade. I ovoga puta premijeru se na meti našla novinarka televizije N1, samo zato što ga je upitala da prokomentira promjenu svog stava oko pravomoćne sudske presude tzv. hercegbosanskoj šestorci.

“Vi očito se ubrajate u one koji izvrću teze, idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave Vlade i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje”, odgovorio je Plenković novinarki televizije N1 Mireli Bačić.

Poslušali smo stoga premijerovu sugestiju i uputili se na web stranicu Vlade RH. Tamo se može pronaći priopćenje Plenkovićeve vlade povodom presude, kao i snimka press konferencije s koje se premijer istog dana obratio javnosti. Činjenica je da premijer u svojoj prvoj reakciji nije eksplicitno kazao da Hrvatska ne priznaje presudu, ali takvo tumačenje njegovih riječi teško se može prikazati kao “izvrtanje teza”. Isto tako, činjenica je da je Plenković svoje stavove ublažio tek pet dana kasnije (Hina/Vecernji.hr), nakon što se našao na meti stranih političara i medija: Hannes Swoboda na Twitteru je izrazio žaljenje zbog “nacionalističkih izjava u Hrvatskoj”, a britanski Guardian, jedan od najuglednijih svjetskih dnevnih listova, napisao je da je “Plenković vjerojatno prvi predsjednik Vlade u Europskoj uniji koji je podržao osuđenog ratnog zločinca”.

Navodi iz presude “neutemeljeni i neprihvatljivi”

Razloge za takve konstatacije nije teško pronaći upravo u Plenkovićevim izjavama na internetskoj stranici Vlade RH, na koju se premijer sad poziva kao krunski dokaz da nije promijenio stav. Na ovom mjestu citirat ćemo Plenkovićeve tvrdnje koje pokazuju da je premijer uskočio sam sebi u usta. Najprije izdvajamo sporne dijelove službenog priopćenja Vlade RH.

“Vlada izražava duboko nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Mnogi navodi iz presude ne uvažavaju povijesnu istinu i činjenice, nisu utemeljeni i politički su neprihvatljivi“, stajalo je na samom početku Vladinog priopćenja, nakon čega je uslijedilo nabrajanje podataka koji bi trebali ilustrirati pozitivnu ulogu Hrvatske vojske i tadašnjeg državnog vrha tijekom rata u Bosni i Hercegovini. A iz kojeg su prigodno izostavljeni svi podaci koji ne idu u korist službenom državnom narativu.

Uslijedila je zatim i netočna tvrdnja da “niti u jednoj pravomoćnoj presudi MKSJ-a za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije za sudjelovanje u UZP-u usmjerenom na uspostavu Velike Srbije počinjenjem niza najtežih međunarodnih zločina na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine”. Iako je upravo takva karakterizacija djelovanja srpskog državnog vrha upisana u pravomoćnu presudu Milanu Martiću, predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine.

Da bi zatim uslijedio i dio u kojem Vlada RH proglašava dijelove pravomoćne haške presude neprihvatljivima i najavljuje pokušaj rušenja presude, usprkos poznatoj činjenici da je to praktički nemoguće:

“Ujedno, smatramo da je karakterizacija djelovanja šestorice Hrvata iz BiH, kao članova UZP-a na području BiH, donesena bez dovoljnog uvida i razumijevanja svih okolnosti njihova djelovanja, temeljnih ciljeva, uključujući i ulogu HVO-a kao sastavnice Oružanih snaga tadašnje Republike BIH, te uz neprihvatljivo široko tumačenje pojma udruženog zločinačkog poduhvata, koje nadilazi primjenu postojećeg međunarodnog humanitarnog prava.

U svjetlu navedenoga, Vlada će razmotriti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz današnje presude“.

Presudu proglasio “dubokom moralnom nepravdom”

Još eksplicitniji u podršci osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, čije je samoubojstvo u sudnici zasjenilo izricanje presude, Plenković je bio na press konferenciji tijekom koje su iza njega bili postrojeni ministri Dražen Bošnjaković, Tomo Medved i Davor Božinović, te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić. Svoje obraćanje Plenković je započeo izražavanjem sućuti Praljkovoj obitelji, da bi zatim nastavio:

“Njegov čin, kojem smo nažalost svi svjedočili danas, kojim je za vrijeme izricanja presude Žalbenoga vijeća oduzeo sam sebi život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine, a i hrvatskome narodu”.

“Prije svega smatramo da je dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorice Hrvata iz BiH, kojim ih dovodi u vezu, u prvostupanjskoj presudi, s vodstvom RH u cijelosti nepravedan, neutemeljen, kosi se s povijesnom istinom i činjenicama. Stoga je u političkom smislu takav segment tumačenja ove drugostupanjske presude Hrvatskoj neprihvatljiv“, također je kazao Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja.

Rekao je i da su svi članovi Vlade Praljkov samoubilački čin doživjeli izuzetno emotivno: “To pokazuje, po meni, toliki stupanj uvjerenosti kod Slobodana Praljka da sve ono što je radio, radio je s ciljem da radi dobro za hrvatski narod. Ovakav čin, ja se barem ne sjećam, da je uopće viđen. Mislim da predstavlja još jednu njegovu, na specifičan način, jedini koji mu je preostao očito iz njegovoga kuta, poruku svima da učinimo sve da se presuda koju je on očito smatrao nepravednom i neprihvatljivom i njene eventualne posljedice na hrvatski narod, osobito u BiH, ne učini onako kakvom je mogla izgledati danas u tom trenutku“.

Da bi zatim i otvoreno kazao kako ne prihvaća onaj dio presude kojim je Franjo Tuđman proglašen arhitektom udruženog zločinačkog pothvata s ciljem pripojenja dijela bosansko-hercegovačkog teritorija Hrvatskoj: “Odbacujem i ne prihvaćam takve ocjene. Naprotiv, povijesna istina, pa možda još i s većim odmakom nego danas, pokazat će da je Hrvatska, kao što sam i naveo samo kroz ovih nekoliko elemenata, a bilo ih je još puno drugih, da je Hrvatska uvijek stajala uz i podupirala BiH”.

Isto tako, treba reći kako nije točno da predsjednik Vlade RH u svom prvom obraćanju uopće nije spomenuo žrtve rata u BiH, a za što je također bio optužen. I u Vladinom priopćenju, i na Plenkovićevoj press konferenciji izražena je sućut žrtvama svih zločina počinjenih u BiH. Samo što je Plenković svoju sućut uputio dok je istovremeno dolijevao ulje na vatru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.