Ocjena točnosti

Pavić: Po visini minimalca smo negdje u sredini Europske unije

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Ovaj paket je rezultata socijalnog dijaloga. Minimalac po drugi put dižemo za 5 posto. Po visini minimalca nalazimo se negdje u sredini Europske unije”, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Televizija N1).

Iako “negdje u sredini Europske unije” nije naročito precizna kvalifikacija, dovoljno je određena da se može usporediti sa službenim podacima Eurostata i ustanoviti kako i nije baš sasvim točna. Hrvatska je, usprkos ovom povećanju minimalne plaće, i dalje u društvu zemalja EU koje imaju najmanji zagarantirani minimalac.

Prema podacima koje je Eurostat objavio u veljači 2017. godine, manju minimalnu plaću od hrvatskih radnika (433 eura) imali su još samo radnici u Mađarskoj (412 eura), Češkoj (407 eura), Litvi (380 eura), Latviji (380 eura), Rumunjskoj (275 eura) i Bugarskoj (235 eura). Minimalna plaća u Slovačkoj bila je praktički identična kao i u Hrvatskoj (435 eura). Vidljivo je to iz grafa priloženog Eurostatovom izvještaju, a koji ovdje također objavljujemo.

Minimalna plaća u Hrvatskoj današnjom se odlukom Vlade RH povećava na 455 eura. No, u međuvremenu su i ostale države EU povećavale zajamčeni minimalac pa će veću minimalnu plaću i iduće godine i dalje zarađivati radnici u Slovačkoj (480 eura), a Hrvatsku je preskočila i Češka, koja minimalnu plaću povećava na 478 eura.

U 2018. veću minimalnu plaću od Hrvata zarađivat će radnici u čak 16 država članica Europske unije: Luksemburgu, Irskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Sloveniji, Malti, Grčkoj, Portugalu, Estoniji, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Manji minimalac nego u Hrvatskoj imat će radnici u sljedećih pet EU zemalja: Bugarskoj, Rumunjskoj, Latviji, Litvi i Mađarskoj. Šest država članica EU nemaju zagarantiranu minimalnu plaću, a u pitanju su: Austrija, Cipar, Danska, Finska, Italija i Švedska.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.