Ocjena točnosti

Ostojić: Praljku se moraju oduzeti vojna odličja

N1

“Naravno da to treba napraviti, to je zakon. Svi koji su osuđeni nemaju pravo na odličja, čekamo to”, rekao je potpredsjednik SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rajko Ostojić odgovarajući na pitanje treba li Slobodanu Praljku, generalu Hrvatske vojske pravomoćno osuđenom za ratne zločine, oduzeti odličja koja su mu dodijeljena (Televizija N1).

Činjenica je da Slobodan Praljak, pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini, ne može zadržati vojna odličja. Propisano je to Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, odnosno Pravilnikom o odlikovanjima i priznanjima.

Predmetni zakon u svom 38. članku propisuje da će “potonje odredbe u svezi s postupkom i razlozima za oduzimanje odlikovanja biti utvrđene u Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima”. U 16. članku Pravilnika je, pak, propisano da Državno povjereništvo za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske mora predložiti oduzimanje odličja za sve osobe koje su pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine.

Za sam čin oduzimanja odlikovanja, odnosno za dostavljanje odluke članovima obitelji osobe kojoj je odličje oduzeto zadužen je Odjel za odlikovanja i priznanja Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.