Aktualno

Uklonjen Praljkov “oltar” s Trga, ali tko će odgovarati zbog kršenja Kaznenog zakona?

oltar, slobodan praljak, trg
Izvor: Faktograf

Postavljanje “oltara” pravomoćno osuđenom ratnom zločincu na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića naočigled udovoljava opisu kaznenog djela iz članka 325 Kaznenog zakona. Njime je, naime, propisana kazna do tri godine zatvora za javno odobravanje, poricanje ili znatno umanjivanje zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina.

Upitali smo zato gradske institucije, prvenstveno komunalnu službu, ali i policiju do kada će taj “oltar” biti postavljen u centru glavnoga grada i kako će reagirati na zahtjeve da se on ukloni.

U tjedan dana koliko smo čekali odgovor, građani su noćnom akcijom uništili poster s Praljkovim likom uz natpis “Junak! Generale, hvala!”, da bi na dan pisanja ovoga članka bile uklonjene i svijeće, ali tek nakon ponovljenog upita gradskim službama. Zanimalo nas je, dakako, hoće li državne i gradske institucije sankcionirati odgovorne osobe zato što već danima na tome mjestu stoje predmeti, natpisi i fotografija pravomoćno osuđenog ratnog zločinca, što je protivno zakonu.

poster praljak

Najprije, tjedan dana nakon upita, odgovorila nam je policija, koja je odgovornost prebacila na Grad. Tvrde da “korištenje javnih površina, postavljanje predmeta na javnim površinama i njihovo uklanjanje nije u nadležnosti policije, već je sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Zagreba, između ostalog, u nadležnosti komunalnih gradskih službi”. Ovo je prilično zanimljivo tumačenje, ne samo zato što se policija ograđuje od postupanja prilikom kršenja Kaznenog zakona, nego i primjera starog samo dvije godine. Kada je provođena mala noćna akcija uklanjanja natpisa “Za dom spremni” sa spomenika IX. bojni HOS-a u Splitu, nazvanoj po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, na teren su izašli pripadnici interventne policije. Doduše, bili su maskirani, kao da sami sudjeluju u kaznenom djelu, a ne u njegovom uklanjanju iz javnog prostora.

Policija vezano za Praljka nije ostavila dojam da razmišlja o bilo kakvom postupanju, jer improvizirani “oltar” i spomenik po njima valjda ne spadaju u isti “sektor” veličanja ratnog zločin(c)a. Ne samo da ne vide ništa sporno u vlastitom ponašanju i nepostupanju gradskih komunalaca, nego ne vide ni odgovornost osoba koje su postavile “oltar” na trg.

“Potrebite” mjere

“U postavljanju plakata i paljenju lampiona na Trgu bana Josipa Jelačića ne nalazimo obilježja prekršaja iz nadležnosti policije jer do sada nije došlo do remećenja javnog reda i mira niti uznemiravanja javnosti. Samo postavljanje plakata i paljenje lampiona i svijeća za sada ne ukazuje na mogućnost da će se time potaknuti na nasilje ili mržnju protiv bilo koje društvene skupine ili nekog njezinog pripadnika. Ukoliko se procjeni da bi moglo doći do uznemiravanja građana, narušavanja javnog reda i mira ili poticanja na nasilje ili mržnju biti će poduzete potrebite mjere i radnje iz nadležnosti policije”, napisali su, i to baš na dan kada je zagrebačka policija osigurala izvanrednu regulaciju prometa oko koncertne dvorane Vatroslav Lisinski povodom komemoracije Slobodana Praljka.

Gradske vlasti su, pak, “odgovorile” na pitanja tako što su u međuvremenu poklonile besplatan javni prijevoz posjetiteljima komemoracije, iako su ovih dana pod paljbom zbog najave ukidanja besplatnog prijevoza dijelu umirovljenika u sklopu drastičnog rezanja socijalnih davanja.

Zanimljivo je da su se baš na dan komemoracije – na koju su došli pravomoćno osuđeni ratni zločinci, koji su odslužili zatvorske kazne, ali i visoki dužnosnici Vlade i HDZ-a – te našeg ponovljenog upita gradskim vlastima, komunalci sjetili ukloniti i svijeće s Trga. Usprkos obećanju da će nam odgovor na upit dostaviti u roku od sat vremena, odjel za odnose s javnošću gradske uprave prestao je odgovarati i na telefonske pozive.

O samom postavljanju “oltara” uz prešutni blagoslov gradskih i državnih vlasti mišljenje smo naknadno zatražili i od Fransa Timmermansa, člana Europske komisije za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava.

EDIT: Oko sat vremena nakon objave ovog teksta, na kip bana Josipa Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu ponovo je postavljen plakat s likom Slobodana Praljka, oko kojeg se skupljaju novi lampioni. 

svijece

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.