Aktualno

HDZ-ovom županu Alojzu Tomaševiću smiješi se zatvor

SPŽ

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi objavilo je u srijedu kako je 29. prosinca podiglo optužnicu protiv 56-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog nasilja u obitelji. Iako nije izrijekom navedeno njegovo ime, po opisu djela i vremenu počinjenja jasno je da je riječ o županu Alojzu Tomaševiću.

„Okrivljeniku se stavlja na teret da je  od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, učestalo joj govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom istovremeno ju rukama hvatao za vrat i pljuskao čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da ju tjelesno ozljedi, udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu“, navodi se u priopćenju.

Odvjetništvo ga tereti za kršenje članaka 179.a Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 2. u vezi članka 117. stavak 1. KZ/11.

Članak 179.a Kaznenog zakona navodi: „Tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskoj osobi ili je dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine“.

Članak 117. predviđa da će se onaj tko tjelesno ozlijedi ili naruši zdravlje „iz mržnje“, odnosno „prema bliskoj osobi“ kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Ako mu se dokaže krivnja, Tomašević se neće moći izvući s blažom mjerom poput novčane kazne tako da bi ga zatvor, kad već nije uspio apel premijera Andreja Plenkovića, mogao  izmjestiti iz stolice župana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.