Ocjena točnosti

Bandić: Jabuku sam ja vratio mladima

Milan Bandić, Jabuka
Izvor: GK Jabuka, HINA/ Edvard ŠUŠAK

“Jabuku sam ja vratio mladima”, izjavio je Milan Bandić (N1), suočen s pitanjima o bagerima koji su ponovo ordinirali u dvorištu kultnog zagrebačkog Glazbenog kluba Jabuka, koji ovih dana slavi 50. godišnjicu postojanja.

Nasrtaji na klub traju još od kraja 2016. godine, a zadnji se dogodio u utorak, ponovo u pratnji zaštitara iz tvrtke Bilić-Erić i na inicijativu Grada Zagreba. Srušena je pozornica na terasi.

“Prije nešto više od godine dana provaljeno je u klub i otuđen je dio terase koji je klub nesmetano koristio više od 40 godina. Danas je devastacija kluba nastavljena daljnjim nezakonitim rušenjem, iako se oko Jabuke na sudu vode dva spora. Policija je po našoj prijavi popisala sve osobe koje su sudjelovale u ovom barbarstvu. Protiv njih i svih odgovornih osoba morat ćemo podnijeti kaznene prijave. Za opstanak Jabuke borit ćemo se svim zakonitim sredstvima”, izvijestio je klub, apelirajući na Ministarstvo kulture da zaštititi Jabuku kao kulturnu baštinu.

Izmislio Jabuku

No, Bandić ne dâ reći da on ruši ovaj klub (“Mene je strah, ja sam tužan!”), usprkos fotografijama bagera, naglašavajući da se radi o terasi. U vatrenom je razgovoru u emisiji “Zagrebi po Zagrebu” Radio Sljemena otišao tako daleko da je kazao – “Pa kako ću ja biti protiv Jabuke kad sam ja Jabuku izmislio?“, hrabro zamolivši novinara Ivana Hlupića: “Molim vas, uozbiljimo ovu emisiju!”

Tportal je, naime, korištenjem pučkoškolske matematike detektirao da je Bandić u vrijeme “izmišljanja”, odnosno pokretanja Jabuke, bio upravo pučkoškolac u Grudama. Imao je samo 13 godina. Stoga smo se usredotočili na drugu njegovu izjavu, o vraćanju Jabuke mladima.

Vratio Jabuku

Naime, klub doista nije radio od 1998. godine do 2001., kada se Bandić uspinje na vlast. Obratili smo se zato voditelju Jabuke Marinu Viduki Stivu i upitali ga zna li o čemu Bandić govori i je li ponovno otvaranje Jabuke bila Bandićeva zasluga.

Viduka nam kaže da je klub zatvoren u mandatu Marine Matulović Dropulić, HDZ-ove gradonačelnice, a otvoren je nakon što se na vlast uspeo tadašnji SDP-ovac Milan Bandić, međutim ta promjena vlasti te godine nije baš imala veze sa samim povratkom kluba, već je do toga došlo zbog okončanja upravnog spora.

“Dropulićka je zatvorila Jabuku ’98., kao zbog komunalne buke. Nakon tri godine dobili smo sudski proces. A on je u međuvremenu dobio izbore i došel se tu na otvorenje 2001. izreklamirat’. Dakle, nije nas on otvorio, nego sudska odluka. Valjda na to misli”, pretpostavlja Viduka. Mediji su izvijestili i da je počastio goste tu večer, no to se teško može nazvati zaslugom za otvorenje nekog kluba.

Kazneni spor i spor na Trgovačkom sudu još uvijek traju

No, Bandić tvrdi da vlasnici Jabuke ne ispunjavaju svoje obveze, ne navodeći koje. Na temelju čega onda Grad “ne ruši” Jabuku, odnosno na kojoj bazi se želi riješiti voditelja kluba – bez kojega se može, kako gradonačelnik opetovano naglašava?

Kada su prvi puta došli s bagerima, 2016. godine, Gradski ured za imovinsko-pravne odnose priopćio je da je Ugovor o privremenom korištenju potpisan u lipnju 2001. između Grada i Glazbeno scenskog kluba Jabuka na godinu dana i “isključivo za potrebe rada udruge”.

“[U]tvrđeno [je] kako u prostoru osim GSK Jabuka djeluje i društvo Glazbeni klub Jabuka d.o.o. (…) koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, po isteku Ugovora nisu bili ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu prostora”, naveli su u priopćenju.

Isto tako, naveli su da je više navrata skrenuta pozornost Klubu da se takvo korištenje prostora može regulirati isključivo ugovorom o zakupu, ali da zbog “pasivnosti korisnika, ugovor o zakupu nikada nije sklopljen”. Zbog toga je Grad pozvao korisnika da oslobodi prostor koji koristi, a pošto se Klub Jabuka oglušio, Grad je poveo postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Viduka navodi da je taj proces još uvijek u tijeku, kao i kazneni postupak koji je klub pokrenuo protiv Grada zbog nasrtaja na terasu 2016. godine. Isto tako, ugovor o zakupu je, tvrdi Viduka, potpisan još 2001. godine, te je i dalje važeći.

“Ma to je suludo. D.o.o. je od njih dobio dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a oni to valjda nemaju. Pa sve fiskalizacije i ateste i dozvole, kao i minimalne tehničke uvjete smo dobili na osnovu toga”, kaže on u nevjerici, dodajući da prema Gradu također nemaju dug.

“Na dan tužbe niti kune nikome nismo bili dužni. Nismo imali niti jedan dan blokade ili nešto slično tome”, navodi Viduka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.