Aktualno

Novinari 16 redakcija: Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu ne smiju se događati iza zatvorenih vrata

HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednice Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.

U dopisu poslanom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu, novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata. Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom nije, naime, predvidjela da te sjednice Senata budu otvorene za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enes Midžić objasnio je da je odluka o pozivu predstavnika javnih medija na tijelima Sveučilišta: Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Predsjednik Izbornoga povjerenstva preporučio je rektoru Borasu da, na odgovarajući način, omogući novinarima da prate proces izbora rektora.

Rektor Boras nije se očitovao o toj preporuci. Sjednice Senata, kako trenutno stvari stoje, ipak će ostati zatvorene za javnost; Sveučilište je novinare obavijestilo da će, nakon završetka zatvorene sjednice Senata biti održana konferencija za novinare.

“Podržavam apel da se obje izborne sjednice Senata, 16. i 23. veljače otvore za predstavnike medija. I kao kandidat, i kao član Senata vjerujem da bi otvaranje sjednica bilo na korist i javnosti i Sveučilišta”, poručio je Damir Bakić, Borasov protukandidat u izborima za rektora.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND). “HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan”, poručeno je iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, Index.hr, HRT, 24 sata, Srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, N1, Nova TV i Faktograf.hr.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.