Ocjena točnosti

Aleksić: Hrvatska je dobila snažno oruđe da izađe iz arbitraže oko konverzije kredita u švicarcima

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

“To je važno jer je UniCredit upravo na temelju takvog ugovora pokrenuo arbitražu u Washingtonu, za koji tvrdimo da je nenadležan jer je klauzula iz ugovora Austrije i Hrvatske suprotna EU pravu. I evo, sud EU-a potvrđuje da je to upravo tako. Time je Hrvatska dobila snažno oruđe da izađe iz toga spora”, izjavio je u Saboru zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić (Nova TV).

Aleksić je u Saboru tražio stanku kako bi govorio o novim presudama relevantnima za slučajeve dužnika koji su podizali kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Dvije su presude koje idu u korist dužnicima donesene na hrvatskim sudovima, ali za Vladu RH najvažnija bi trebala biti jučerašnja presuda Suda Europske unije u Luksemburgu. Sud EU je, naime, odlučivao je li bilateralni ugovor o ulaganju sklopljen 1991. između Nizozemske i Čehoslovačke, a koji se i dalje primjenjuje između Nizozemske i Slovačke, u skladu s europskom pravnom stečevinom. Citiramo zaključak Suda EU:

“Članke 267. i 344. [Ugovora o funkcioniranju Europske unije] treba tumačiti na način da im se protivi odredba iz međunarodnog ugovora sklopljenog između država članica, poput članka 8. ugovora o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Kraljevine Nizozemske i Češke i Slovačke Federativne Republike, u skladu s kojom ulagatelj iz jedne od tih država članica u slučaju spora o ulaganjima u drugu državu članicu protiv potonje države članice može pokrenuti postupak pred arbitražnim sudom, čiju nadležnost je ta država članica dužna prihvatiti”.

Drugim riječima, Sud EU je odlučio da se protiv država članica Unije, među kojima je i Hrvatska, ne mogu voditi međunarodni arbitražni procesi temeljem bilateralnih ugovora. Svi takvi procesi, proizlazi iz sudske odluke, u budućnosti će se morati voditi u okviru pravnog poretka EU, odnosno upravo pred Sudom EU u Luksemburgu. Kako je na svom Facebooku podsjetio Peđa Grbin, odluka Suda EU u skladu je s tumačenjem koje već godinama zagovara SDP. Najveća oporbena stranka još je u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka, u travnju 2016. godine, podnijela interpelaciju o radu Vlade kojom su tražili osporavanje nadležnosti Međunarodnog suda za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu za donošenje odluka u ovom postupku.

Ovakva odluka Suda EU, kao što je Faktograf već pisao, bila je sasvim očekivana. Ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine Hrvatska je potpisala temeljne ugovore EU, iz kojih proizlazi da za rješavanje tržišnih sporova na zajedničkom tržištu EU nisu nadležni međunarodni arbitražni sudovi, već Sud EU u Luksemburgu. Malo je vjerojatno da su se međunarodni vlasnici hrvatskih banaka na pogrešnu adresu obratili greškom, posebno kada se u obzir uzme činjenica da im ni dosadašnja praksa nadležnog Europskog suda ne ide u prilog. Sud u Luksemburgu je, naime, već arbitrirao u sporu pokrenutom od strane korisnika kredita u švicarskim francima u Mađarskoj, te 30. travnja 2014. donio odluku u njihovu korist.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.