Aktualno

Urednica Faktografa Sanja Despot dobitnica je nagrade Nada Dimić

Izvor: Privatna arhiva

Sanja Despot, urednica i novinarka Faktografa, i kazališni redatelj Oliver Frljić dobitnici su nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić Fonda za druge. Despot je nagrađena zbog serije tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji objavljenih na našem portalu.

“Sanja Despot je urednica i novinarka portala Faktograf.hr, relativno novog i zacijelo vrlo posebnog medija u hrvatskom i regionalnom neprofitnom medijskom prostoru koji je vrlo brzo postao relevantno sredstvo za čišćenje medijske bare od alternativnih činjenica i proizvoljnih interpretacija. Tijekom 2017. i 2018. godine Sanja je objavila petnaestak tekstova o Istanbulskoj konvenciji kojom Vijeće Europe obvezuje države članice EU na političko, financijsko i upravno osnaživanje mehanizama za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji. Baveći se istraživačkim novinarstvom u najboljoj tradiciji tog pojma, Sanja je javnosti podastrela podatke, pozadinu i stvarne namjere žestokog, gotovo histeričnog otpora Konvenciji koji uvelike prelazi granice same Konvencije, ali i Hrvatske i Europske unije. Uporno je raskrinkavala manipulativne metode i falsifikate kojima se taj dobro organizirani otpor služi. Njenim su se nalazima počeli koristiti i drugi, stariji, bogatiji i veći mediji, a postali su i glavni izvor informiranja raznim opinion makerima i političarima”, navode iz Fonda za druge, koji od prošle godine dodjeljuje priznanje nazvano po Nadi Dimić, heroini antifašističkog i radničkog pokreta.

Fond za druge nagrađuje umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće – obrazloženje je inicijatora Zvonimira Dobrovića i Brune Isakovića. Napominju da kao i prošle godine, kada je izravan poticaj za osnivanje drugačije nagrade bila uzavrela politička situacija u kojoj je ekstremna desnica marširala ulicama Zagreba i zatirala memoriju nepokorenog grada, a dobili su je Sanja Iveković i Igor Grubić, ni ove godine nije pomanjkalo razloga za nagradu.

Ona se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme) kao simbola pučkog otpora s ugraviranim imenom dobitnika te novčanog iznosa od 5.000 kuna koji dobitnici mogu prenijeti i nekoj drugoj osobi ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo.

Dodjela nagrada održat će se u četvrtak 31. svibnja 2018. s početkom u 19:00 sati ispred zgrade HDLU-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Čitajte nas i dalje!

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.