Pod povećalom

Politička kampanja preko leđa trans osoba

HINA/ Daniel KASAP/ ua

Borba protiv prava na abortus, protiv obrazovanja temeljenog na znanstvenim činjenicama, protiv sekularnosti, ali  i borba protiv prava LGBT osoba u Republici Hrvatskoj vodi se već dugi niz godina pod krinkom proklamiranja “obiteljskih vrijednosti”, “zaštite tradicionalne obitelji” ili “borbe protiv rodne ideologije”. Drastičan je porast kako retorike, tako i političkih akcija usmjerenih protiv transrodnih, transeksualnih i rodno varijantnih osoba.

U prosincu 2013. u Hrvatskoj je održan referendum nakon kojega je u Ustav upisana homofobna definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Temeljni cilj kampanje bilo je onemogućavanje postizanja jednakopravnosti među istospolnim i raznospolnim obiteljskim zajednicama. Nešto više od šest mjeseci kasnije, paradoksalno i jedinstveno u Europi, izglasan je u Hrvatskom saboru Zakon o životnom partnerstvu. Kampanja tada nepoznatih, a danas krajnje prepoznatljivih, vođa hrvatskog ultrakonzervativnog pokreta predvođenih inicijativom U ime obitelji, održana je uz podršku Katoličke crkve, ali i velikog dijela članstva najutjecajnije, tada opozicijske, a danas vladajuće, stranke – HDZ.

Kampanja protiv Istanbulske kao vrhunac zastrašivanja

Ovogodišnja kampanja za, odnosno protiv ratifikacije Istanbulske konvencije predstavlja vrhunac manipulacija i zastrašivanja, dezinformiranja i diskriminiranja transrodnih osoba od stranke političkih aktera, ali i ultrakonzervativnih civilnih udruženja te pripadnika vrha Katoličke crkve. Ratifikaciju Konvencije premijer je najavio 8. ožujka, a istoga dana Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta najavio je pokretanje referendumske inicijative za otkazivanje Konvencije, u slučaju da ona bude ratificirana.

Istog dana gostovao je u emisiji Pressing N1 televizije. „Rodna ideologija, što je to?“, pitao je voditelj emisije, a Zekanović odgovara:

“Ja ne želim nikoga strašiti, ali ako pogledamo zemlje iz kojih dolazi ta rodna ideologija, kao Kanada, skandinavske zemlje, vidjet ćete da imamo interesantnu situaciju u školi, u društvu, da se odrasli čovjek od 60 godina proglasi djevojčicom pa ga usvoji obitelj. U vrtićima zbunjuju djecu jesu li muškarci ili žene…”

Inicijativa cinično nazvana “Istina o Istanbulskoj” osnovana je još u listopadu 2017. godine. Glavnu riječ  vode predsjednik ultrakonzervativne stranke Hrast i jedan od čelnika Glasa roditelja za djecu – Grozd Ladislav Ilčić, ali i njegova sestra Kristina Pavlović, predsjednica Centra za prirodno planiranje obitelji te, također, jedna od čelnica Grozda. Podržava ih, navodi se na njihovim stranicama, Europski kršćanski politički pokret – ECPM, ali i nešto više od 20 organizacija civilnog društva iz Hrvatske. Riječ je o mahom o katoličkim laičkim udrugama, ali i manji broj veteranskih, odnosno oranizacija udovica veterana iz posljednjeg rata. Među njima su i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika te Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koju vodi Rozalija Bartolić. Sve udruge aktivno zajednički rade na promicanju ultrakonzervativne agende već dugi niz godina, a brojne uz obiteljske, povezuju i poslovne veze.

Kako je Istanbulska konvencija međunarodni dokument usmjeren na pružanje sustavnije zaštite ženama koje su preživjele nasilje, protivljenje tom dokumentu ultrakonzervativci bazirali su na drugačijoj retorici, prijemčivijoj nedovoljno educiranom stanovništvu.  Osnova kampanje bila je tvrdnja o postojanju takozvane rodne ideologije unutar tog međunarodnog dokumenta. Tvrdnje o rodnoj ideologiji u svojim temeljima imaju demoniziranje transrodnih, transeksualnih i rodno varijantih osoba.

Demoniziranje transrodnih osoba

Tako se primjerice, kako je zabilježio tjednik Novosti, Ladislav Ilčić obratio okupljenima u Splitu: ‘Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira ‘rod’ kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ ‘mama’ i ‘tata’, već koristi pojmove ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’.  Ilčićevo obraćanje u Splitu bilo je samo jedno u nizu gostovanja protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije jer su članovi i članice te inicijative održali  od prosinca 2017. do ožujka 2018. tribine u čak 17 gradova.

Ista je inicijativa tiskala i tisuće letaka ‘Istina o Istanbulskoj’ u kojima su sadržane ključne točke koje se na tribinama izlažu, a za koje je u više navrata dokazano da propagiraju notorne neistine o postojanju takozvane rodne ideologije.

„Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulska konvencija uvodi pojam „roda“ i rodnu ideologiju koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Prema toj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“( homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo)“, navodi se u transfobičnim letcima.

Nakon najave ratifikacije Konvencije inicijativa Istina o Istanbulskoj organizirala je masovne prosvjede u Splitu i Zagrebu. Organizaciju su, prema svemu sudeći, preuzeli Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji i John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, ali im se pridružila i Rozalija Bartolić. Iako gotovo identičnih ciljeva u smislu ograničavanja ljudskih prava, Ilčić i Markić, zbog brojnih nesuglasica i sukoba iz prošlosti nisu aktivni suradnici. Markić i Batarelo, pokazat će se kasnije, imali su drugačije planove s organizacijom prosvjeda i korištenja protivljenja ratifikaciji Istanbulske konvencije – pokretanje referendumske inicijative o izmjeni izbornog sustava. Promjenama bi se značajno umanjila prava zastupnika nacionalnih manjina u Saboru, dok bi se, nadaju se, olakšao ulazak u Sabor pripadnicima ekstremne desnice. Govornice na skupu, ali i prosvjednici, oboružali su se mitovima o transrodnim osobama i svoje govore bazirali na širenju straha i upozoravanju na navodnu štetnost takozvane rodne ideologije.

Nekoliko dana prije prosvjeda gostujući u televizijskoj emisiji Dogmatica, saborski zastupnik Hrasta govorio je o rodnoj ideologiji i pravnoj zaštiti transrodnih osoba.

“Jesam ja rekao ikad da mi smeta zaštita transrodnih osoba? Meni smeta rodna ideologija. Reći ću vam samo jedan mali primjer, s tom konvencijom se ona gura i nameće u obrazovne institucije. Ja ne želim da ovaj naš razgovor ide na način da iznosim sve bolesne primjere iz Kanade, Nizozemske i koje sve naopake i dekadentne slučajeve imamo upravo zahvaljujući ovakvim zakonima, a ima ih jako puno. Još ću vam reći ljepše ovo – zašto se sve te transrodne, te transdženderske udruge u Europi rugaju i vesele upravo zbog usvajanja ove Konvencije?”, pitao se Zekanović.

Interpretativna izjava uvela rodnu ideologiju

Unatoč prosvjedima, Konvencija je ratificirana 14. travnja 2018. Sami postupak ratifikacije sveo se na bitku za preživljavanje na premijerskoj poziciji za Andreja Plenkovića, budući da su se kritike proširile i na njegovu stranku.  Iako je 110 zastupnika različitih stranaka glasalo za ratifikaciju, uz Konvenciju je usvojena i interpretativna izjava koja u hrvatski pravni sustav uvodi termin rodne ideologije.  “Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske“, navodi se u interpretativnoj izjavi. Na usvajanje izjave reagirale su brojne organizacije civilnog društva. Udruženje Zagreb Pride, tako je priopćenjem poručilo da osuđuje Vladu  jer je „podlo ugurala interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice“.

Podrška transfobnoj kampanji nije izostala ni iz akademske zajednice. U jeku kampanje, pisale su Novosti, donedavna dekanica Pravnog fakulteta Dubravka Hrabar napisala je i u travnju u vlastitoj nakladi objavila knjigu „Istanbulska konvencija i zamke rodne perspektive“  u kojoj tvrdi da ‘strah od rodne ideologije nije neosnovan ni patološki.

Piše i da  ‘rodna ideologija potire naravno u čovjeku, otvara bezdane prijepora, jasno zamjenjuje neprirodnim, unosi nered u red stvari koji je svojstven čovjeku, prirodi, Svemiru, Stvoritelju’. Hrabar je dugogodišnja suradnica ultrakonzervativnih udruga, a donedavno je bila i voditeljica radne skupine zadužene za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona. ‘Rod koji je navodno trebao biti prekretnica i nova okosnica u i među ljudima, u zamjenu za spol i ravnopravnost žene i muškarca, udaljava nas na žalost od krilatice Europske unije – ‘ujedinjeni u različitosti’. Rod niječe bit čovjeka i sada prijeti destrukciji Europe’.

Uskoro je najavljena i referendumska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ na čijem je medijskom predstavljanju koordinatorica Kristina Pavlović rekla da građani na referendumu trebaju pokazati “žele li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednosti braka i obitelji te poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih – ili će ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate te biti ideološka kolonija”.

„Nekada su to bili srp i čekić…“

Dvotjedna kampanja prikupljanja potpisa u kojoj su organizatori trebali prikupiti potpise 10 posto biračkog tijela, činilo se u početku, neuspješno je okončana 27. svibnja. Tri dana kasnije, naime, iz te referendumske inicijative obznanili su da im nedostaje nekoliko tisuća potpisa jer su prikupili samo 371.821 od potrebnih 374.740 tisuće potpisa. Za nedostatan broj potpisa tada su krivili i Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke koji nije dozvolio postavljanje štandova za prikupljanje potpisa na javnim površinama Grada zbog čega su iz inicijative žalbu uputili i Ustavnom sudu. Ustavni sud odbacio je žalbu. Zahvaljujući nedorečenom Zakonu o referendumu, koji ne propisuje u kojem roku nakon prikupljanja potpisi trebaju biti predani, inicijativa Istina o Istanbulskoj desetak dana kasnije, na novoj konferenciji za medije ustvrdila je kako ipak ima dovoljan broj potpisa – njih 377.635.

“Pokazali smo da gotovo 400.000 ljudi nije nasjelo na neistinu da Istanbulska konvencija pod rodom smatra samo društvene stereotipne uloge. Pravo značenje pojma roda vidljivo je iz gej pride parade koja je održana prekjučer pod sloganom Da nam živi živi rod”, govorila je na konferenciji Kristina Pavlović.  Dodala je, potom, da broj prikupljenih potpisa  “pokazuje da ljudi ne žele da ih se manipulira, ne žele da im se prodaje stara ideologija u novom ruhu”.

“Nekada su to bili srp i čekić, a danas je to gej slikovnica, ali uvijek se radi o istom scenariju sa istim namjerama”, zaključila je Pavlović.

Kulminacija transfobne kampanje odvit će se prilikom najavljene predaje prikupljenih potpisa. Prema svemu sudeći, inicijatori ove referendumske inicijative ne mogu se nadati uspjehu kakav je postignut 2013. godine prilikom referenduma o braku. Za početak, vjerojatna je opcija da nakon provjere prikupljenih potpisa neće biti ispunjeni uvjeti za daljni nastavak referendumske procedure. Ministarstvo uprave, naime, do sada je prosječno odbacivalo oko 10 posto predanih, a zapravo neispravnih, potpisa za različite referendumske inicijative. Drugo, ustavnopravni stručanjaci gotovo jednoglasno tvrde da se o otkazivanju Istanbulske konvencije ne može odlučivati na referendumu, a budu li potpisi ipak valjani, Sabor će zasigurno tražiti procjenu ustavnosti referendumskih pitanja od strane Ustavnog suda.

Država je zakazala

To, međutim, ne mijenja štetu nastalu višemjesečnim demoniziranjem transrodnih osoba. Upravo se iz tog razloga, jasno je to iz poziva upućenog medijima, danas, nekoliko sati prije predaje potpisa referendumske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ u Hrvatskom saboru, predaje i antidiskriminacijska udružna tužba protiv udruge Grozd, kao jednog od pokretača kampanje. Tužbu će Županijskom sudu u Zagrebu, navodi se u pozivu, predati odvjetnica Zrinka Bojanić u ime Trans Aida – Udruge za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba iz Zagreba.

U kampanji u kojoj je transfobija  korištena kao primarno sredstvo motiviranja zastupnika za glasanje protiv, ali i motiviranja prilikom prikupljanja potpisa u referendumskoj inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije kršen je Zakon o suzbijanju diskriminacije, smatra Bojana Ivanišević. Odvjetnica Ivanišević je uz Irenu Blauhorn i Zrinku Bojanić članica odvjetničkog tima Trans Aida.

„U kampanji je najproblematičnije neistinito prezentiranje LGBTIQ osoba, bez najmanje doze objektivnosti koja je nužna kada se iznose podaci o nekome u javnosti. LGBT zajednicu, pogotovo trans osobe prikazuju kao pedofile i problematične pojedince, odgovorne za probleme u Hrvatskoj povezane s pitanjima definiranja obitelji pa čak i demografije. Svatko ima pravo ne biti diskriminiran i uznemiravan, a smatramo da je postupanjem građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ povrijeđen Zakon o suzbijanju diskriminacije u odnosu na trans osobe“, rekla je Bojana Ivanišević za Faktograf.

Za Ivanišević su neosporno zakazale i državne institucije koje su propustile djelovati i zaštiti transrodne osobe.

„Država je zakazala. Naime, radi se o maloj skupini koja je inače marginalizirana i napadana, a onda smo povrh toga mjesecima gledali kako se pristaše inicijative ismijavaju na njihov račun.  Zbog ovakve kampanje trans osobe se s razlogom boje da je cilj inicijative pokušati ukinuti njihova ustavna, odnosno ljudska prava.  Očekujem od suda da zaštiti trans osobe i da se Inicijativi zabrani pisanje  o trans osobama na nedozvoljen i neistinit način, a koje za svoj cilj ima huškanje i poticanje mržnje, ali i poticanje na diskriminaciju trans osoba“, zaključila je Ivanišević.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.