Ocjena točnosti

Vlada je digla iznos za antifašiste i njihove aktivnosti

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Krešimir Macan, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića pohvalio se na Twitteru kako je „ova Vlada digla iznos novaca za antifašiste i njihove aktivnosti“, a jedan od čitatelja Faktografa zamolio nas je da provjerimo o čemu je riječ i je li ta Macanova izjava istinita.

Kao što je i sam Macan u statusu na Twitteru ustvrdio, stvari „nisu crno-bijele“. Ove će godine, kako smo doznali, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH dobiti značajno veća sredstva koja se dodjeljuju preko natječaja „Sudionici i stradalnici Drugoga svjetskog rata“ pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Međutim, dobit će značajno veća sredstva u odnosu na prošlu godinu kada je također funkcionirala Plenkovićeva vlada, a pogotovo u odnosu na HDZ-ovu vladu koja joj je prethodila, a koja je bila prva koja je snažno srezala sredstva za antifašiste da bi ih dodjeljivala, uvjetno rečeno,  drugoj strani u ratu.

Godinama unazad, i za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kao i za vrijeme njegovih prethodnika Jadranke Kosor i Ive Sanadera antifašisti su dobivali oko 600 tisuća kuna godišnje,a tu je tradiciju prekinula Vlada Tomislava Karamarka, odnosno premijera Tihomira Oreškovića u kojoj je već tada sjedio aktualni ministar Tomo Medved.

Karamarkova vlada srezala sredstva za antifašiste

U svibnju 2016. donesena je odluka o financiranju udruga iz Domovinskog rata i udruga sudionika i stradalnika Drugog svjetskog rata, što je i u ranijim sastavima Vlade bilo u domeni Ministarstva branitelja. Za aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata te psihološku i socijalnu pomoć za branitelje predviđeno je zajedno oko 13 milijuna kuna, dok je za sudionike i stradalnike Drugog svjetskog rata bilo predviđeno oko 800 tisuća kuna. Godinu dana ranije, u vrijeme vlade Zorana Milanovića, omjeri su bili slični – za promicanje vrijednosti Domovinskog rata također je išlo 5 i pol milijuna kuna, ali za pomoć braniteljima nešto preko 7 milijuna kuna (oko milijun kuna manje nego 2016.), a za sudionike i stradalnike Drugog svjetskog rata bilo je rezervirano 900 tisuća kuna.

Od te sume 2015. je za projekte dodijeljeno 640 tisuća kuna  od kojih je 600 tisuća išlo Savezu antifašističkih boraca i antifašista (200 tisuća za program izdavaštva; 180 tisuća za ljetnu školu mira; 150 tisuća za proslavu 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i 70 tisuća za kategorizaciju i valorizaciju umjetničkih djela i dokumenata u vlasništvu SABA). Osim Saveza antifašista, potporu su te godine dobili još i Savez civilnih invalida rata Hrvatske – 40 tisuća kuna te Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945. od 10 tisuća kuna.

Međutim, 2016. situacija se dramatično mijenja. Od dodijeljenih 480 tisuća, Savez antifašističkih boraca dobiva samo 40, za virtualni muzej hrvatskog antifašizma, a najveći je dobitnik Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945. koja je za dva projekta dobila ukupno 120 tisuća kuna. Slijedi Hrvatsko društvo političkih zatvorenika – žrtava komunizma i Udruga Hrvatski križni put – Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova nasljeđa, svaka sa 100 tisuća kuna. Slično Hrvatsko društvo političkih zatvorenika dobiva 80 tisuća  Uz SABU, 40 tisuća dobiva i Hrvatski domobran – Udruga ratnih veterana Hrvatske.

Sredstva i za antifašiste i za „trostruki logor Jasenovac“

Vlada Andreja Plenkovića 2017.  povećala je sredstva za antifašističke organizacije. Od ukupno odobrenih 490 tisuća kuna, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH dobio je 80 tisuća, i to njegova sekcija branitelja Domovinskog rata – za nakladničku djelatnost. Dodatnih 10 tisuća kuna dobila je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba te 10 tisuća Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara. Najviše novaca za više projekata dobili su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945 – po 100 tisuća kuna svaka. Plenkovićeva vlada može se pohvaliti i da je 2017. po prvi put dodijeljena potpora Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac – od 50 tisuća kuna.

I ove je godine raspisan natječaj čiji rezultati još nisu objavljeni na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja, ali kako nam je potvrdio Franjo Habulin, predsjednik SABA, antifašističke organizacije trebale bi dobiti ukupno oko 400 tisuća kuna.  Za spomeničku baštinu, informativnu djelatnost i njegovanje tradicija NOB-a središnjica Saveza bi trebala dobiti ukupno 310 tisuća kuna, a ostatak spada na udruge koje djeluju u Splitu, Šibeniku i Bjelovaru.

Savez antifašista ne može biti u istoj poziciji kao druge manje udruge

Spomenimo i kako je Državna revizija provedena tijekom 2016. imala primjedbe na  natječaj iz 2015.  Ustvrdili su da je po propozicijama natječaja bilo predviđeno da jedna udruga smije dobiti potporu za najviše dva projekta, a Savez antifašističkih boraca te je godine dobio ukupno 600 tisuća za četiri projekta. Ministarstvo je to obrazložilo podatkom da se ukupno na natječaj prijavilo samo osam projekata, što im je znatno suzilo izbor.

Habulin za Faktograf objašnjava kako je temeljna razlika između SABA i ovih drugih udruga u tome što je SABA savez koji okuplja 144 udruge u jednu organizaciju, dok druge (razjedinjene) udruge okupljaju mali broj članova. Stoga ne bi trebali biti u istoj poziciji ni kad je riječ o financijskom pomaganju za pojedine projekte.

Iako to nije neposredno vezano za temu aktivnosti antifašističkih organizacija, treba zabilježiti i kako je ova Vlada skinula limit na iznose povlaštenih mirovina, pa su se time automatski povećali i iznosi mirovina za preživjele sudionike NOB-a.

Zbog činjenice da su sredstva za aktivnosti antifašista povećana u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ali nisu vraćena na razinu kakva je bila prije povratka HDZ-a na vlast, ovoj tvrdnji dajemo ocjenu polufakt.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.