Aktualno

Uredba o autorskim pravima podijelila i hrvatske europarlamentarce: Parlament odbacio brze pregovore

Europski parlament

Prijedlog Odbora za pravosuđe (JURI) Europskog parlamenta da pregovori između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije o Uredbi o autorskim pravima mogu početi odmah, u četvrtak je odbijen većinom prisutnih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Protiv prijedloga je glasalo 318 zastupnica i zastupnika, nasuprot 278 glasova za, i 31 suzdržan glas.

Po svemu sudeći, kada konačan prijedlog Uredbe u rujnu stigne na glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, pred zastupnike će stići u izmjenjenom obliku.

Ovo je drugi put u povijesti Europskog Parlamenta da je srušen mandat parlamentarnog odbora temeljem pravila 69c za međuinstitucionalne pregovore.

Iako je prijedlog podijelio Europske pučane (EPP) jer je veći dio njih glasao protiv prijedloga, svi hrvatski zastupnici tog kluba, a riječ je o Ivani Maletić, Dubravki Šuici, Ivici Toliću, Željani Zovko i Marijani Petir jednoglasno su odlučili da će podržati prijedlog.

Protiv su glasali Ivan Jakovčić i Jozo Radoš iz kluba liberala i demokrata, Davor Škrlec iz Zelenih te Tonino Picula i Biljana Borzan iz kluba socijalista i demokrata. Protiv je bila i Ruža Tomašić iz kluba konzervativaca i reformista.

Izvjestitelj Axel Voss iz EPP-a branio je prijedlog da se odmah ide u pregovore, ali pljuska mu je došla iz vlastite stranke – CDU-a. Iz te stranke su u srijedu navečer, zajedno sa sestrinskim CSU, uputili pismo svim zastupnicima pučana u kojem od njih traže da ne glasuju za predloženi tekst budući da će unazaditi sav trud koji je uložen u razvijanje start-up ekosustava i uvjeta tržišnog natjecanja koja im omogućavaju da opstanu pored velikih platformi poput Googlea. Stoga je za očekivati da će na jasen biti dosta pregovaranja o novom tekstu Uredbe.

Više o Uredbi možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.