Divjak: Izmjena u svjedodžbama nastala u vrijeme dok je HRAST-ovac bio u Ministarstvu

A.B.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na tvrdnju koordinatorica Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” Kristine Pavlović, ujedno i osobe s izborne liste HRAST-a, koja je u ponedjeljak u emisiji HRT-a ustvrdila kako zbog Istanbulske konvencije u “svjedodžbama koje učenici dobivaju na kraju školske godine u lipnju nema više spola i nema imena roditelja”.

Istaknuvši kako je riječ o “krajnje ružnoj laži”, ministrica Divjak u priopćenju podsjeća da je “puno prije ratifikacije Istanbulske konvencije, odluku o promjeni sadržaja svjedodžbi 17. svibnja 2017. godine Pravilnikom o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama donijelo Ministarstvo u vrijeme mandata ministra Pave Barišića, dok je nadležni državni tajnik bio upravo Hrvoje Šlezak, član predsjedništva stranke HRAST”.

Ovo je točno. Naime, na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno piše da je spomenuti Pravilnik donesen još u proljeće 2017. godine, u vrijeme ministra Pavla Barišića.

O ovom se Pravilniku pisalo u lipnju, pa je Ministarstvo poručilo da je prilikom njegove izrade imenovana radna skupina, koja se konzultirala se i sa školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje.

“Što se tiče podataka na svjedodžbama, na istima se nalaze samo podaci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika/učenice, dok se svi ostali podaci vode u matičnim knjigama škole, kao i dosad”, stoji u pismenom odgovoru Ministarstva na upit Slobodne Dalmacije.

Što se pak tiče Pavlovićkinog stranačkog kolege, Šlezaka je u Ministarstvo obrazovanja doveo Predrag Šustar još u veljači 2016. godine, početkom mandata najkraće živuće HDZ-ove vlade predvođene Tihomirom Oreškovićem. Divjak postaje ministricom u lipnju 2017. godine, a Šlezak je razriješen s mjesta državnog tajnika na vlastiti zahtjev tek deset mjeseci kasnije, kada je postalo jasno da će HDZ-om predvođena Vlada ratificirati Istanbulsku konvenciju.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"