Ocjena točnosti

Divjak: Izmjena u svjedodžbama nastala u vrijeme dok je HRAST-ovac bio u Ministarstvu

Izvor: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ i Edvard ŠUŠAK

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na tvrdnju koordinatorica Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” Kristine Pavlović, ujedno i osobe s izborne liste HRAST-a, koja je u ponedjeljak u emisiji HRT-a ustvrdila kako zbog Istanbulske konvencije u “svjedodžbama koje učenici dobivaju na kraju školske godine u lipnju nema više spola i nema imena roditelja”.

Istaknuvši kako je riječ o “krajnje ružnoj laži”, ministrica Divjak u priopćenju podsjeća da je “puno prije ratifikacije Istanbulske konvencije, odluku o promjeni sadržaja svjedodžbi 17. svibnja 2017. godine Pravilnikom o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama donijelo Ministarstvo u vrijeme mandata ministra Pave Barišića, dok je nadležni državni tajnik bio upravo Hrvoje Šlezak, član predsjedništva stranke HRAST”.

Ovo je točno. Naime, na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno piše da je spomenuti Pravilnik donesen još u proljeće 2017. godine, u vrijeme ministra Pavla Barišića.

O ovom se Pravilniku pisalo u lipnju, pa je Ministarstvo poručilo da je prilikom njegove izrade imenovana radna skupina, koja se konzultirala se i sa školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje.

“Što se tiče podataka na svjedodžbama, na istima se nalaze samo podaci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika/učenice, dok se svi ostali podaci vode u matičnim knjigama škole, kao i dosad”, stoji u pismenom odgovoru Ministarstva na upit Slobodne Dalmacije.

Što se pak tiče Pavlovićkinog stranačkog kolege, Šlezaka je u Ministarstvo obrazovanja doveo Predrag Šustar još u veljači 2016. godine, početkom mandata najkraće živuće HDZ-ove vlade predvođene Tihomirom Oreškovićem. Divjak postaje ministricom u lipnju 2017. godine, a Šlezak je razriješen s mjesta državnog tajnika na vlastiti zahtjev tek deset mjeseci kasnije, kada je postalo jasno da će HDZ-om predvođena Vlada ratificirati Istanbulsku konvenciju.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.