Obećanja

Stopa nezaposlenosti spuštena je i prije nego je bilo planirano

Google Street View

Spustiti stopu nezaposlenosti na 8,5 posto do 2020. godine planirao je HDZ u svom predizbornom programu.

Dogodilo se, međutim, da je željena stopa nezaposlenosti postignuta umjesto na kraju, već na pola mandata.

Prema podacima Zavoda za statistiku objavljenima u rujnu ove godine, stopa registrirane nezaposlenosti u kolovozu 2018. iznosila je 8,5 posto.

Riječ je, naravno, o mjesecu kad je ta stopa najmanja zbog sezonske zaposlenosti, ali svejedno valja zabilježiti da se u mandatu vlade Andreja Plenkovića nezaposlenost smanjila na razine kakve su prije nekoliko godina bile nezamislive.

Grafovi DZS-a, međutim, pokazuju da smanjenje nezaposlenosti nije urodilo i povećanjem zaposlenosti na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu prošle godine ukupno je bilo zaposleno 1 215.964 ljudi, a u prvih osam mjeseci 2018. ukupno zaposlenih bilo je čak i nešto manje nego u prvih osam mjeseci 2017. godine. Pretpostavlja se, stoga, da je glavni razlog spuštanja stope nezaposlenih iseljavanje iz zemlje.

* Vlada je u travnju 2020., prije raspuštanja Sabora, najavila kako će zbog izbijanja koronakrize prosječna anketna stopa nezaposlenosti u 2020. iznositi 9,5 posto. 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.