Stopa nezaposlenosti spuštena je i prije nego je bilo planirano

S.D.

Spustiti stopu nezaposlenosti na 8,5 posto do 2020. godine planirao je HDZ u svom predizbornom programu.

Dogodilo se, međutim, da je željena stopa nezaposlenosti postignuta umjesto na kraju, već na pola mandata.

Prema podacima Zavoda za statistiku objavljenima u rujnu ove godine, stopa registrirane nezaposlenosti u kolovozu 2018. iznosila je 8,5 posto.

Riječ je, naravno, o mjesecu kad je ta stopa najmanja zbog sezonske zaposlenosti, ali svejedno valja zabilježiti da se u mandatu vlade Andreja Plenkovića nezaposlenost smanjila na razine kakve su prije nekoliko godina bile nezamislive.

Grafovi DZS-a, međutim, pokazuju da smanjenje nezaposlenosti nije urodilo i povećanjem zaposlenosti na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu prošle godine ukupno je bilo zaposleno 1 215.964 ljudi, a u prvih osam mjeseci 2018. ukupno zaposlenih bilo je čak i nešto manje nego u prvih osam mjeseci 2017. godine. Pretpostavlja se, stoga, da je glavni razlog spuštanja stope nezaposlenih iseljavanje iz zemlje.

* Vlada je u travnju 2020., prije raspuštanja Sabora, najavila kako će zbog izbijanja koronakrize prosječna anketna stopa nezaposlenosti u 2020. iznositi 9,5 posto. 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"