Aktualno

Da je mons. Hranić vrsan nogometaš, izbornik bi ga morao uvrstiti u reprezentaciju i da je gej

foto Đakovačko-osječka nadbiskupija

“Ja bih htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove. Jesam li diskriminiran zato što me neće uzeti izbornik kad se prijavim?“, rekao je jučer nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u odgovorima na novinarska pitanja nakon svoje božićne pastirske poruke.

Podrugljiv je to odgovor nadbiskupa Hranića na novinarska pitanja povezana s aktualnom temom udomiteljstva i nedavnog usvajanja diskriminatornog zakona iz kojega se isključuje pristup udomiteljstvu onim istospolnim parovima koji su u formalnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Kada Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nadbiskupa Hranića ne bi htio primiti nakon „prijave“ zato što naprosto ne igra dovoljno dobar nogomet, nadbiskup Hranić zaista ne bi bio diskriminiran. No, ukoliko bi nadbiskup Hranić bio zaista fantastičan nogometaš koji zaslužuje igrati za reprezentaciju i to pokazuju svi njegovi nogometni uspjesi, a izbornik ga ne bi htio uvrstiti u reprezentaciju samo zbog njegove seksualne orijetancije, on bi zaista bio diskriminiran.

Ustvrdio je tako i hrvatski Vrhovni sud 2012. godine  presudom Vlatku Markoviću, nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza. Vrhovni sud ustvrdio je da je Marković prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije kada je u intervjuu Večernjem listu 2010. godine izjavio da dok je on predsjednik za hrvatsku nogometnu reprezentaciju neće igrati nijedna deklarirana, odnosno autana gej osoba.

U intervjuu naslovljenom „Vlatko Marković: Za gaya nema mjesta u vatrenima“ na pitanje novinara bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gej,  Marković je odgovorio ovako: “Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!”.

Novinar je potom Markoviću postavio pitanje je li susreo „takvog igrača u karijeri“ na što mu je on odgovorio da nije jer „na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi“.

Nakon intervjua, Markovića je tužio Centar za LGTB ravnopravnost i to na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Prvostupanjskom presudom utvrđena je diskriminacija, dok je na Županijskom sudu Marković oslobođen optužbi jer je sutkinja Jasenka Grčić ustanovila kako on nije izravno diskriminirao homoseksualce, a da zbog zabrane prava na nastup u reprezentaciji treba tužiti HNS, a ne Markovića koji je njegov čelnik. Centar za LGTB ravnopravnost podnio je potom žalbu Vrhovnom sudu koji ju je uvažio i presudio u njihovu korist. Marković je morao platiti novčanu kaznu i ispričati se u istom mediju.

Nadbiskup Hranić, inače jedan od žustrijih crkvenih podržavatelja ultrakonzervativnih inicijativa, u jučerašnjem razgovoru s novinarima objašnjavao je i  da može razumjeti, iako ne odobrava, nasilje nad LGB osobama kada „izazivaju javnost“.

Tako je HINA zabilježila da je nadbiskup Hranić naglasio kako nije ni protiv koga, da poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, da je svjestan kako su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane te mu je neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti, “osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu – ne odobravam – ali mogu razumjeti”.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.