Pobrojali smo sve uvrede koje je Milan Bandić u 55 minuta uputio novinarima

A.Br, G.G.

U 55 minuta današnje press konferencije, Milan Bandić zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnosti, okupljenim novinarkama i novinarima uputio je najmanje 15 uvreda. Pobrojali smo ih.

Na upit novinarke hoće li se sam javiti USKOK-u i opovrgnuti kupovinu mandata, kao što je na press konferenciji rekao, u 25-toj minuti odgovara:

„Ja vas stvarno ne razumijem. Vi mene niste slušali. Pa meni se to gadi. Ja ne znam za koju javnost informirate. Vi pitajte one koji su to prijavili. Oni hodaju po USKOK-u, ja se uvijek odazovem svim institucijama pravne države ove zemlje i odazvat ću se ako me budu zvali. Ja nemam potrebe ići na bedastoće odgovarat, insinuacije, laži i petljanje. Ja vas ne razumijem, stvarno vas ne razumijem, vi mene niste slušali“.

Na uporne zahtjeve novinarke kao i podršku druge kolegice koja traži odgovor na isto pitanje, odlaska u USKOK u 26-toj minuti povišenim glasom:

„Molim vas,  molim vas samo da završim. Ja ću ponovit radi vas. Drugi su slušali, vi očito niste slušali, ja vas cijenim…“

Novinarke nastavljaju tražiti odgovor na pitanje hoće li Bandić osobno otići u Uskok, a on im u 27 minuti odgovora:

„ Vas dvije grakćete. Pa dopustite predsjedniku da odgovori. Nije ovo graktanje, nije ovo moje igralište di ja trčim ujutro, gdje vrane dođu i grakću na mene. Ovo je presica čovjeka koji 18,5 godina obnaša drugu izvršnu funkciju ove zemlje. Uvažavajte to“.

U 32. minuti konferencije Bandić na pitanje novinarke najprije izrazito glasno odgovara s „niste me slušali“, a potom nastavlja: „Sad ćete se morati strpiti malo. Trenirat ćemo demokraciju. S demokracijom nemamo puno iskustva, od ’95. … ne znam jeste li se rodili i živi bili, ali do ’95. smo ratovali i nije bilo demokracije. Slušajte sada“, rekao je Bandić na nastavio čitati s papira.

Nešto kasnije novinare pita misle li da je on pijan.

Dvije minute kasnije, u 34. minuti na pitanje novinarke u čemu je snaga njegove stranke Bandić odgovara ovako: „Gdje je moja snaga? Ja sam izabran šest puta u Sabor, dušo draga“, rekao je Bandić, da bi se potom ispričavao novinarki. „Oprostite na neposrednosti, uvažena gospođo Munidžaba“, rekao je Bandić.

U 36. minuti novinarima i novinarkama postavlja pitanje znaju li oni kolika je njegova ljubav za sve njih.

„Ja vas sve grlim, ne doslovno. Nemojte me krivo shvatiti. Sve vas ljubim, ne doslovno. Obožavam, doslovno. Da vas nema, mene ne bi bilo. Ok?  Ja jedini tako mogu govoriti u Hrvatskoj, nikome nisam ništa dužan, nikome nisam ništa napravio“, rekao je Bandić i nastavio kako objašnjavati da dok neki  „ratuju on dela“.

Već tri minute kasnije, na direktna pitanja novinarke, Bandić ponovno pokušava čitati već napisano uz konstantno podizanje glasa.

U 43. minuti nakon kratkog obraćanja Kažimira Varde, saborskog zastupnika iz redova Bandićeve stranke, riječ ponovno preuzima sam Bandić i započinje obraćanje trima novinarkama.

„Može ovako. Nema veze, vas tri ćete postavljati pitanja, vi drugi nećete. Oprostite što sada prelazim na ti. Najprije tri dame, da se one izredaju. Dajte vi uvažene novinarke, najprije da se one ispucaju pa ćemo onda dalje. Izvolite, imate i pitanja“, rekao je Bandić.

Tatjana Munižaba s HRT-a mu na to odgovara da na takav način ne žele postavljati pitanja.

Na pitanje Damire Gregoret, novinarke RTL-a o natječaju koji je raspisao Bandićev ured, u 48. minuti Bandić poručuje da je dano prioćenje. Novinarka na to postavlja potpitanje – smatra li i ovo pitanje budalaštinom.

„ Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. Vi mene uopće ne slušate, ali to je vaš problem. Vi čak ne poštujete ni dostojanstvo pravoslavnog Badnjaka pa mi ne date mira ni u Sheratonu, ali to je stvar odgoja“, rekao je Bandić novinarki. Gregoret mu na to poručuje da je vrijeđa.

„Ne, ne, ja vas ne vrijeđam. Molim vas sačuvajte dostojanstvo nečijeg blagdana. Evo vidite i sada demonstrirate kulturu“, kaže Bandić.

Naknadno novinarki poručuje da je svojim odgovorom „mora razočarati“  i da je „inače jako simpatična“.

Novinarima već minutu kasnije, u 49. minuti, poručuje i da naprave analizu čiji sve zastupnici iz Sabora rade u Gradu Zagrebu.

„Možda dođete do neke familije. Vaša uvažena kolegica Ivana Pezo, njen brat na primjer radi u Plinari…pitala me isto za nekog tko radi“.

„Ona je isto u sukobu interesa“, kaže Bandić za Ivanu Pezo, novinarku Nove TV na što se među novinarima čuje komentar da zaista nije u redu da je Bandić na takav način spominje.

„Možda još neki rade, tko će znati, ja ne vodim računa o tome“, odgovara Bandić.

Već minutu kasnije Bandić na pitanje novinara u potpunosti odgovorom skreće u teme koje nisu obuhvaćene pitanjem, a nakon što ga jedna od novinarki na to upozori on opet odgovara uvredljivo.

„Vidite, ne da mi odgovoriti. Ali kad ćemo se mi naučiti kulturi, bogati. Hoćemo li se ikada naučiti kulturi“, kaže Bandić.

Novinarka na to postavlja protupitanje nakon čega u 50. minuti konferenciju pokušava prekinuti glasnogovornica. „Molim vas da prestanete upadati u riječ. Mislim da je sve ovo otišlo u krivom smjeru, tako da..“, kaže glasnogovornica na što je Bandić hitro prekida i poručuje da je „sve ok“, na što su se okupljeni novinari nasmijali.

„Ovo je baš meni simpatično. Pa ovo je super.“, rekao je Bandić. Jedna od novinarki mu na to s očitom ironijom u glasu poručuje „ma da, odlično, pogledajte snimku kasnije“.

Pred sam kraj konferencije novinaru N1 televizije poručuje da ne „sklapa tako ruke, tako se u crkvi boga moli“. Novinar mu na to poručuje da mu je tako jednostavnije stajati.

„Ali dekoncentrirate me mladi kolega, odnosno, uvaženi gospodine. Kako bi bilo da ja vama upadam u riječ dok vi postavljate pitanje“, kaže Bandić na što mu poručuje da mu se ne sviđa „novinarov stil“.

„Vi možete uzeti kameru i otići ako vam se ne sviđa”, dodao je Bandić novinaru.

Minute u ovom tekstu napisane su prema prijenosu uživo portala Index.hr.

 

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"