Aktualno

Faktograf donosi svih 12 kandidata za Programsko vijeće HRT-a

HRT

Faktograf prvi doznaje svih 12 kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a o kojima će se u srijedu raspravljati na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Od 12 pristiglih prijava, koje je Faktograf dobio na uvid, dvije bi se mogle pokazati kao problematične zbog izmjena Zakona o HRT-u, odnosno odredbe po kojoj dva mandata predstavljaju propisani maksimum. Riječ je o Želimiru Mesariću i Petru Lovriću. Zanimljivo, Lovrića je kao svojeg kandidata istaknula Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata čiji je predsjednik Zvonko Milas, aktualni državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Krešimir Planinić, kandidat U ime obitelji

Udruga U ime obitelji kao svojeg kandidata istaknula je Krešimira Planinića, odvjetnika i bliskog suradnika Željke Markić, predsjednice te udruge. Planinić posebno u svojoj prijavi ističe da je član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i da je bio član radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koji je, podsjećamo, u javnoj raspravi bio manje od 24 sata zbog oštre reakcije javnosti na spornu definiciju obitelji. Kakve će stavove zastupati, Planinić je htio dati do znanja prilaganjem niza intervjua i tekstova objavljenih na Narod.hru, portalu U ime obitelji. Izabrao je tekstove naslovljene „Krešimir Planinić: Trenutačni izborni sustav gazi biračka prava“, „Planinić: Potrebna promjena izbornog sustava po kojemu nacionalne manjine – koje ulaze u Sabor s malo glasova – odlučuju o Vladi“ te „Krešimir Planinić: Ne postoji ljudsko pravo na prekid trudnoće“.

Udruga Kulturni susreti, odnosno njezin predsjednik Draško Romac, podržao je kandidaturu Antuna Vujića, bivšeg SDP-og ministra kulture i bivšeg glavnog ravnatelja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Svoju kandidaturu istaknuo je i Tvrtko Jakovina, redovni profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Na javni poziv odazvao se i Franko Dota, povjesničar i LGBT aktivist. Treći povjesničar među kandidatima je Ivica Miškulin, viši znanstveni suradnik s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, najpoznatiji kao autor biografije Vladimira Šeksa.

Još jednom mandatu u Programskom vijeću nadaju se u dosadašnji članovi Zdravko Kedžo, nekadašnji ravnatelj Agencije za elektroničke medije i Saša Milošević, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

 Lidija Gašparović jedina kandidatkinja

Kandidature su poslali i umirovljeni novinar Tomislav Radić i Josip Čerina, djelatnik Hrvatskog centra za razminiranje koji ga je i predložio za člana Programskog vijeća. Lidija Gašparović, nekadašnja novinarka i urednica na HRT-u, jedina je žena među kandidiranima za Programsko vijeće.

Nakon utvrđivanja konačne liste pravovaljanih kandidatura i mogućih intervjua s kandidatima, Odbor za medije listu će proslijediti Saboru koji će glasovati pojedinačno o svakom kandidatu.

Četiri kandidata za Programsko vijeće biraju se zbog isteka četverogodišnjeg mandata Zdravku Kedži, Saši Miloševiću, Nedi Ritz i Ivici Maštruku.

Na sutrašnjoj sjednici Odbora raspravljat će se i o tužbama HRT-a protiv Hrvatskog novinarskog društva, njegova predsjednika Hrvoja Zovka te novinarke Sanje Mikleušević Pavić, predsjednice ogranka HND-a na HRT-u.

 

 

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.