Kolinda Grabar Kitarović: Nije postojao non paper, nego white paper

S.D.

“Ne postoji non paper, postoji takozvani white paper, u kojem se nalaze ta pitanja koja treba postaviti kad je riječ o transferu F-16 iz bilo koje od te tri države i moram reći da su u cijelom procesu Amerikanci, američko veleposlanstvo ovdje, bili vrlo kooperativni i kad kažu da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni, da, to je točno, međutim nitko nije mogao predvidjeti da će u konačnici nastati ovi problemi koji su nastali između Izraela i SAD-a, ustvrdila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gostujući na N1 televiziji, odgovarajući na pitanja vezana za propali posao nabave aviona F-16 Barak od Izraela.

Predsjednica je ponovo ustvrdila da nije postojao nikakav non paper, iako je u prethodnom odgovoru u istom intervjuu rekla kako joj je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst potvrdio da postoji dokument koji se u javnosti interpretirao kao non paper:

„Pitala sam veleposlanika Kohorsta vrlo izravno, kad smo se susreli, ima tome možda dva tjedna, postoji li taj non paper o kojem se govori u hrvatskoj javnosti, a koji ukazuje na probleme s izraelskom ponudom. Veleposlanik mi je doslovno rekao da se zapravo upute tehničke od SAD-a, s pitanjima koja treba postaviti, ne samo u okviru izraelske ponude, već i grčke ponude, pa i same američke ponude, koja se odnosila na nove F-16 blok 70 – 72, dakle na sva ta pitanja koja treba razmotriti i na hodogram, da se to reinterpretira, odnosno interpretira kao non paper koji ukazuje na problematiku“.

Dodajmo ovdje kako se u javnosti spominjalo da je non paper datiran sa 17. siječnjem 2018. stigao i u Ured predsjednice u isto vrijeme kada je stigao u Vladu i Ministarstvo obrane.

Pošta iz američkog veleposlanstva

Index je 15. siječnja objavio presliku maila koji je iz američkog veleposlanstva došao u Ministarstvo obrane u kojem se spominje sporni dopis.

Istina je da se u originalnom tekstu maila na engleskom spominje white paper, a ne non paper, ali u ovom kontekstu je to posve nevažna stvar prijevoda tog ne-dokumenta na hrvatski jezik.

Mail čiji je tekst objavljen doslovno je dakle išao:

„Dobro jutro Petre,

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je white-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA i Lockheed Martinom. Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz white papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a.

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi”, stoji u mailu poslanom iz američkog veleposlanstva koji je primio pomoćnik ministra Krstičevića Petar Mihatov 18. siječnja 2018.

Ovaj je mail stigao nekoliko tjedana nakon maila kojeg je Index objavio dan ranije, a u kojem je s iste adrese sugerirano: „Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova. Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu“.

Razlika između non papera i white papera

Non paper predstavlja neslužbeni diplomatski dokument kojim se iznosi neki prijedlog, formulacija, nacrt, amandman ili slično, a koji ne predstavlja službeni obvezujući dokument.

White paper je izvještaj ili vodič u kojem se na jednostavniji način tumači neki inače složeni problem, a u kojem se navode i stavovi tijela ili organizacije koja ga izdaje. Zadaća mu je pomoći onima kojima je upućen da lakše razumiju i riješe neki problem, odnosno donesu odluku.

U ovom slučaju nikako nije bilo presudno naziva li se dopis koji je iz američke ambasade išao prema hrvatskoj Vladi non paperom ili white paperom. Smisao tog otkrića jest u tome da je hrvatska Vlada na vrijeme i puno prije formalne odluke o kupnji F 16 Baraka iz službenih američkih kanala upozorena da Izrael možda neće uspjeti osigurati potrebnu dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj te su izdani precizni naputci s koracima koje treba poduzeti da bi se izbjegao propali posao.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"