Aktualno

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) pokreće FactCheckEU, novi europski projekt provjeravanja činjenica

Manipulacije ne poznaju granice, naročito u Europi. Stoga Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) ponosno predstavlja FactCheckEU, plod zajedničkog napora 19 europskih medija za provjeru činjenica u suzbijanju dezinformacija i lažnih vijesti pred izbore za Europski parlament u svibnju 2019. FactCheckEU je dostupan na factcheckeu.info. Naši tekstovi će biti prevođeni na 10 jezika, a sve što budemo objavili bit će prevedeno na engleski, s ciljem dopiranja do šire europske publike.

FactCheckEU će nuditi provjerene informacije o Europskoj uniji objavljene od strane naših partnera i razotkrivati lažne vijesti vezane za izbore i izjave europskih političkih aktera. Također ćemo odgovarati na pitanja postavljena od strane čitatelja. Naša rubrika “Pitanja i odgovori“, inspirirana portalom CheckNews francuskog lista Libération, doprinijet će stvaranju direktne veze s našom publikom i jačanju povjerenja u medije odgovaranjem na pitanja čitatelja, bez obzira na njihova politička opredjeljenja. FactCheckEU je također posvećen analiziranju načina na koji funkcioniraju dezinformacije u Europskoj uniji. Kako se neka lažna informacija širi iz jedne zemlje u drugu? Tko smišlja manipulativne vijesti?

FactCheckEU ima 19 partnera iz 13 europskih zemalja koji pišu na 10 jezika: 20 Minutes (Francuska), AFP Factuel (Francuska), CheckNews de Libération (Francuska), CORRECTIV.Faktencheck (Njemačka), Les Décodeurs du Monde (Francuska), Ellinika Hoaxes (Grčka), FactCheckNI (Sjeverna Irksa), Faktograf.hr (Hrvatska), France 24 Observers (Francuska),  TheJournal.ie (Irska), lavoce.info (Italija), Lead Stories (Belgija), Maldita.es (Španjolska), Newtral (Španjolska), Observador (Portugal), Pagella Politica (Italija), Patikrinta 15min (Litva), TjekDet (Danska), and Viralgranskaren (Švedska).

Svi ovi mediji potpisnici su profesionalnog kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica, zasnovanog na 12 kriterija vezanih za transparentnost, etiku, metodologiju i objektivnost.

FactCheckEU je potpuno neovisan od europskih institucija i drugih političkih aktera. Platforma je realizirana od strane Libération i Datagif zahvaljujući potpori koju je Međunarodnoj mreži za provjeru činjenica dodijelio Poynter Institute. Projekt je također podržan od strane Google News Initiative, dugodišnjeg partnera mreže, i Open Society Initiative for Europe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.