Standard&Poor’s: Povratak kreditnog rejtinga na investicijski

S.D.

Do kraja mandata vratit ćemo kreditni rejting na razinu investicijskog – obećao je HDZ u svom predizbornom programu, a nakon objave koja je kasno u petak došla iz rejting agencije Standard & Poor’s moglo bi se konstatirati da je to obećanje ispunjeno i prije nego što su očekivali.

Agencija S&P podigla je rejting Hrvatske s BB+ na BBB-, što je najniža (Lower medium grade) investicijska razina, ali Hrvatska ju je dosegla nakon gotovo sedam godina provedenih u „smeću“ (Non-investment grade speculative).

U obrazloženju podizanja kreditnog rejtinga na BBB- sa stabilnim prognozama S&P navodi kako podignuta prognoza odražava poboljšanu metriku u proračunu, poduprtu oporavkom gospodarstva u proteklom razdoblju, zahvaljujući domaćoj potražnji oslonjenoj na poticajnom poreznom okruženju, ali i mjerama fiskalne konsolidacije koju je provela Vlada.

Druge dvije utjecajne kreditne agencije nisu se još povele za primjerom S&P. Fitch nas drži na jednom, a Moody’s na dva stupnja ispod investicijske razine. Pritom Fitch drži izglede pozitivnima, a Moody’s stabilnima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"