Aktualno

Više od 40 posto plaće u europskim gradovima odlazi na stanovanje

Robert Marinković Pixabay

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana predstavljena Europska građanska inicijativa „Stanovanje za sve“ kojom se žele omogućiti bolji uvjeti stanovanja za sve Europljane.

Iva Marčetić iz Prava na grad istaknula je da do problema dolazi zbog turizma koji uzrokuje povećanje broja stanova koji se iznajmljuju samo kratkoročno. Problem je i broj javnih stanova koji su u najmu. U Hrvatskoj postoji tek 2% takvih stanova, a upravo će se postotak takvih stanova pokušati povećati ovom inicijativom. (RTL).

Glasovi će se prikupljati godinu dana, a potrebno je skupiti milijun potpisa uz minimalni broj potpisa iz sedam država članica Europske unije.

Na službenoj stranici inicijative navodi se kako čak „82 milijuna ljudi troši više od 40 posto svoga dohotka na stanovanje“.

Zagreb: Manje od 6 posto stanova iznajmljuje se ispod 500 eura

Stambena kriza pogodila je, kao i većinu europskih metropola, i Zagreb.

Prema priopćenju Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, prosječna plaća u prosincu 2018. godine u Zagrebu iznosila je 1.370€, što znači da 40% prosječne plaće u Zagrebu iznosi 578€.

Prema informacijama oglasnika za nekretnine Crozilla.com, čak je 40% stanova dostupnih za najam u Zagrebu imalo cijenu najma između 1.001 i 2.000€, dok je 15,6% najmova otpadalo na one između 801 i 1.000€, a 10 % na najamnine koje prelaze 2.000€ – što znači da je 66% dostupnih stanova bilo skuplje od spomenutih 578€. Čak i ako tu ne ubrojimo postotak onih koji su u razredu od 501 do 800€, a takvih je dodatnih 27,4 %.

Samo nešto manje od 6% stanova imalo je cijenu ispod 500€.

Kritično i u mađarskim i španjolskim gradovima

Stambenom krizom najviše su pogođene Hrvatska, Mađarska i Španjolska, ali troškovi stanovanja općenito su veliki u cijeloj Europskoj uniji.

Prosječna neto plaća u Mađarskoj, prema podacima njihovog državnog zavoda za statistiku iznosi 228.400 forinti, odnosno 710€. Kad se iz te sume izvuče 40 posto, riječ je o 284€. Za očekivati je da je prosječna plaća u Budimpešti veća od prosječne plaće u zemlji, ali takve su i cijene. Prema podacima dostupnim na portalu za uspoređivanje cijena stanovanja u svijetu, expatistan.com, cijene najma stanova u Budimpešti od 85m2 kreću se od 572€ do 820€, a najam stana od 45m2 iznosi od 552€, do 376€, ovisno o tome nalaze li se stanovi u skupljem ili jeftinijem dijelu grada.

Što se tiče Španjolske, prosječna bruto plaća iznosi 2.039€. Od gradova se ističe Barcelona u kojoj se cijene najma stanova od 85m2 kreću od 1.439€ do 1.069€, a cijene najma stanova od 45m2 od 926€ do 717€, ovisno o tome nalaze li se stanovi u skupljem ili jeftinijem dijelu grada.

Navedeni podaci upućuju na ozbiljnost situacije i opravdanost pokretanja inicijative kako u ostalim metropolama, tako i u Zagrebu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.