Razotkriveno

Pripazite na lažne informacije vezane za požar u katedrali Notre Dame

EPA/BENOIT MOSER

Kao i inače kad su u pitanju prijelomne vijesti, tragični požar u Notre Dame koji je uništio krov te pariške katedrale prate brojne dezinformacije. Pripazite na sljedeće:

  1. Ne, ne postoje dokazi da je požar „namjerno podmetnut“ ili da je riječ o „terorističkom napadu“

Maldito Bulo – Točan uzrok vatre još nije utvrđen. Pariško tužiteljstvo otvorilo je istragu o „nenamjernoj destrukciji vatrom“, a s obzirom da je katedrala prolazila obnovu. Tijekom utorka istražitelji su pretpostavljali da je riječ o slučajnom požaru.

Tweet Christophera J.Halea, kolumnista Timea potaknuo je širenje teorije o podmetnutom požaru. „Prijatelj jezuit koji obnaša službu u pariškoj Notre Dame kazao mi je kako je osoblje katedrale ustvrdilo da je požar namjerno podmetnut“, napisao je, dodajući u sljedećem tweetu: „Trebam dodati kako on nema nikakvih dokaza jačih od onoga što mu je reklo osoblje. Tako da to možete kvalificirati kao neosnovanu glasinu“.

To nije spriječilo stranicu koja je poznata po širenju teorija zavjere InfoWars u objavi članka koji se bazira isključivo na njegovom tweetu, koji je u međuvremenu obrisan.

Kruže i druge manipulativne informacije koje tvrde da je do požara došlo uslijed terorističkog napada. U Španjolskoj, internetska stranica Alerta Digital objvila je tu tvrdnju bez ikakvih osnova, izvještava Maldito Bulo.

2. Ne, nikakvi spremnici s plinom nisu pronađeni blizu Notre Dame na dan požara.

Maldito Bulo – Na brojnim profilima društvenih mreža dijeli se članak The Telegrapha s naslovom: „Spremnici plina i arapski dokumenti pronađeni u neregistriranom automobiliu kraj pariške katedrale Notre Dame potaknuli strah od terorizma“. Ta priča datira iz 2016. i nema nikakve veze s požarom. The Telegraph je na taj članak dodao disclaimer kojim to objašnjava.

3. Nikakav čovjek nije primijećen kako stoji pored požara. Riječ je o kipu Djevice Marije.

AFP Factuel – Teorija zavjere proširila se društvenim mrežama u Francuskoj, potaknuta fotografijom u kojoj se vidi figura koja stoji pored vatre. Riječ je o „la Vierge du trumeau du portail du Cloitre“ kao što se to lako može vidjeti:

4. Da, slika Notre Dame i Eiffelovog tornja je stvarna.

Checknews – Neki su ljudi sugerirali da je slika objavljena na Facebook stranici A.G. Photographie fabiricirana. Nije, pitanje je perspektive i materijala, izvještava Checknews, koji je objavio intervju s fotografom. Slika je snimljena vrlo daleko od same scene, s teleskopskim  objektivom.

5. Ne, ovo nije drugi put da Notre Dame gori.

20 MinutesOvaj obmanjujući tweet  tvrdi da je katedrala bila bombardirana tijekom Prvog svjetskog rata. Nije, a slike s tweeta su one Katedrale u Reimsu.

 

  1. Ne postoje dokazi da požar u Notre Dame ima poveznice s prijašnjim slučajevima vandalizma.

Brojni ljudi, na društvenim mrežama i u intervjuima, povezuju vatru s prijašnjim aktima vandalizma na crkvama. Požar na crkvi Saint-Sulpice 17. ožujka stvarno je bio podmetnut, a krivci i motiv još su nepoznati. U siječnju je došlo do požara u crkvi u Grenobleu. Istraga još traje ali tužiteljstvo u Grenoblu smatra kako su 95-postotni izgledi da je do požara došlo slučajno, iako je jedna anarhistička skupina preuzela odgovornost. Inače, u Francuskoj se bilježe dva akta vandalizma na crkvama dnevno, uključujući satanske, neo-naci ili islamističke grafite – prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova kako ih prenosi Checknews.

Poveznicu između tih akata vandalizma i požara u Notre Dame vidi, na primjer, Philippe Karsenty, kontroverzni lokalni političar iz gradskog vijeća Neuilly-sur-Seine koji je to iznio na Fox Newsu.

 

Ta poveznica objavljena je i na nekoliko internetskih stranica u Njemačkoj i Litvi, kako prenose naši partneri Correctiv i 15 min.

U Hrvatskoj se za širenje panike pobrinuo saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

 

Tom njegovom postu prethodio je status o požaru u crkvi Saint-Sulpice koji je u roku od 18 sati postigao 1,1 tisuću oznaka “sviđa mi se”, 220 komentara, a podijeljen je tisuću puta.

  1. Ne, nije bilo nikakvog „čovjeka u žutom prsluku“ u jednom od tornjeva Notre Dame.

Checknews –  Video na kojem se vidi čovjek koji hoda južnim tornjem Notre Dame kruži uz pogrešnu tvrdnju da je riječ o pripadniku Žutih prsluka ili „Muslimanu“.

To je u stvari bio vatrogasac. Oni su već bili na tornju kada se prikazivao ovaj stream CNBC-a bolje kvalitete (s početkom od 42. minute).

 

*FactcheckEU initiative je projekt potpuno neovisan od EU institucija i vlada. Sastoji se od platforme koju su uspostavili Libération i Datagif, zahvaljujući donaciji Poynter Instituta u visini od $50,000. Okuplja 19 europskih medija iz 13 zemalja, a fokusira se na fact-checking. Više pročitajte ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.