Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Incident u crkvi u Münchenu lažno prikazuju kao teroristički napad

Screenshot: YouTube

Društvenim mrežama proširila se netočna informacija o pokušaju terorističkog napada na hrvatsku crkvu u Njemačkoj. Službeni izvori potvrđuju da je u Hrvatskoj katoličkoj župi München došlo do incidenta, ali istraga je pokazala da se nije radilo o pokušaju terorističkih napada.

“Naša župna zajednica na Uskrsnom bdjenju u crkvi St. Paul bila pogođena upadom jedne osobe (tamne boje kože) koja je svojim postupkom izazvala paniku među prisutnim vjernicima. Prilikom napuštanja crkve neki su nažalost ozlijeđeni i potražili su liječničku pomoć na licu mjesta, a neki su sami otišli do bolnica gdje im je pružena pomoć”, stoji u priopćenju na službenoj stranici Hrvatske katoličke župe München, uz poziv svjedocima da se jave policiji

Detaljnije informacije dostupne su na službenoj stranici Grada Münchena, gdje je objavljeno da je 36-godišnji muškarac porijeklom iz Somalije u crkvu ušao u subotu 20. travnja oko 21:30 sati, te počeo nerazumljivo galamiti nakon čega je bacio nekoliko kamenja. Dio vjernika dao se u bijeg, te je nastala gužva u kojoj je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno.

Vjernici su svladali 36-godišnjaka i zadržali ga do dolaska policije, kada je i uhićen. Policija u Münchenu za dnevni list Süddeutsche Zeitung potvrdila je kako nemaju dokaza da je u pitanju bio planski čin, tj. pokušaj terorističkog napada. Dodaje se da je 36-godišnjak koji je upao u crkvu i izazvao incident na svjedoke ostavio dojam zbunjene osobe. Süddeutsche Zeitung također javlja da se deset vjernika moralo liječiti od zadobivenih modrica, dok su četiri osobe privremeno hospitalizirane.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.