Faktograf.hr

Samo činjenice

PROVJERA TOČNOSTI: Liječe li ospice rak?

“ŠOKANTNO: Lijek protiv raka nađen tamo gdje ga nitko nije očekivao – RAK NESTAJE ZA 36 SATI”.

Ako vam se naslov ovog članka, koji se proširio među korisnicima društvenih mreža, čini previše nevjerojatnim da bi bio istinit, u pravu ste. U pitanju je jedna od brojnih dezinformacija na temu zdravlja koje kruže internetom.

U ovom slučaju radi se o dezinformaciji koja se oslanja na neke činjenične, iako prilično stare tvrdnje koje zatim predstavlja u iskrivljenom kontekstu. Svrha je pokušaj stvaranja dojma da je novootkriveni lijek protiv raka pronađen u virusu ospica (malih boginja), što naprosto nije točno.

Takva konstrukcija stvorena je oko činjenice da je Mayo klinika 2014. objavila kako su jednoj pacijentici doista uspjeli pomoći korištenjem virusa ospica. Radilo se o pacijentici koja je bolovala od multiplog mijeloma, opasne vrste karcinoma koštane srži. Nakon tretmana u Mayo klinici nastupila je remisija. Ovim fenomenom 2014. bavili su se i masovni mediji poput CNN-a, čiji se prilog iz 2014. koristi kao izvor koji bi dezinformaciji o čudotvornom lijeku protiv raka trebao pružiti dodatni kredibilitet.

Naslovna tvrdnja da “rak nestaje za 36 sati” sinteza je navodne izjave pacijentice da joj je “s glave nestao tumor veličine loptice za golf unutar 36 sati” od tretmana. Izvor ove navodne izjave je nejasan. Američki portal HuffingtonPost u tekstu iz 2014. piše da je žena kojoj je virus ospica pomogao u borbi protiv raka to rekla za dnevni list USA Today. Međutim, u predmetnom tekstu koji je dostupan na web stranicama lista USA Today citirana izjava ne postoji.

Britanska neprofitna organizacija Cancer Research UK još 2014. upozoravala je javnost kako neuobičajeni slučaj koji se dogodio u Mayo klinici nipošto nije dokaz da ospice liječe rak. Istraživanja kojima liječnici pokušavaju utvrditi korisnost virusnih terapija u borbi protiv karcinoma i dalje su u tijeku.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.