Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Na Facebooku obmanjuju ljude fotografijom tragično preminule djevojke

Facebook stranica “Jedina Moja” obmanjuje svoje korisnike koristeći fotografiju djevojke iz Turske koja je prošle godine preminula od posljedica teške bolesti.

“Ja ću pobijediti leukemiju i ozdraviti. Moram! Imam samo 18 god. Ako vjeruješ u moj oporavak podijeli sliku na svoj profil. Vaša podrška mi mnogo znaci… Dijeli dalje..” [sic], navodi se u opisu fotografije. U pitanju je, međutim, laž koja služi tome da ova stranica poveća svoj doseg.

Djevojka sa slike borbu za svoj život je nažalost izgubila, što se vrlo lako doznaje običnom pretragom slika putem Googlea. U pitanju je Turkinja Beyda Müftüoğlu, za koju je 2017. godine pokrenuta humanitarna kampanja, kad je ustanovljeno da joj treba transplantacija koštane srži. Informacija o tome može se pronaći na stranicama Hürriyeta, najvećeg turskog dnevnog lista. Beyda je preminula u srpnju 2018., što se može doznati na Facebook stranici srednje škole koju je pohađala.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.