Portal udruge U ime obitelji činjenične podatke o pobačaju proglašava “lažnim vijestima”

Petar Vidov

Više medija u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom zadnjih tjedana objavilo je da se povećava broj Hrvatica koje odlaze u Sloveniju na pobačaj. Narod.hr, portal udruge U ime obitelji, te je medijske izvještaje netočno proglasio “lažnim vijestima”.

U tekstu na portalu Narod.hr problematiziraju se izveštaji Večernjeg lista i RTL-a o Hrvaticama koje su prisiljene u sve većem broju odlaziti u Sloveniju kako bi obavile prekid trudnoće. Portal udruge U ime obitelji objavio je javno dostupne podatke o broju pobačaja u Hrvatskoj i Sloveniji, te ustvrdio kako je iz navedenog “vidljivo da bolnice u Hrvatskoj izvršavaju pobačaje i da je medijska hajka na priziv savjesti liječnika i osoblja neopravdana”.

RTL-u pak zamjeraju kako je tvrdnju da “sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj” iznio “samo na temelju zadnja tri mjeseca”. Propuštaju međutim spomenuti da je RTL samo u najkraćim crtama prenio informacije iz opsežnog priloga slovenske javne televizije, te potpuno ignoriraju tvrdnje slovenskih liječnica iznesene u predmetnom prilogu.

Pobačaj u Hrvatskoj nedostupan

Izvor informacije da hrvatske pacijentice sve češće na pobačaj dolaze u Sloveniju je dr. Mateja Vukmanič Pohar, koja je objasnila da Hrvaticama u njihovoj državi pobačaj nije lako dostupan. Da se radi o neospornoj činjenici vidljivo je iz interaktivne karte koju je izradio ženski tim ekspertne skupine Code for Croatia, a temeljem podataka koje su u odvojenim istraživanjima prikupile novinarke Danka Derifaj i Mašenjka Bačić. Istovremeno, u Sloveniji samo 3 posto ginekologa odbija raditi pobačaj zbog priziva savjesti.

Prilog slovenske javne televizije izvor je i tvrdnje da se broj Hrvatica koje dolaze na pobačaj u Sloveniju u prvom kvartalu ove godine povećao za 25 posto s obzirom na lanjsku godinu. Istu je informaciju objavio i Večernji list pozivajući se na izjavu dr. Nataše Kočnar, predstojnice ginekološkog odjela i rodilišta u Brežicama. Ona je također ustvrdila da “u Hrvatskoj jača stigmatizacija žena i pobačaja pa se [liječnici] u većem broju pozivaju na priziv savjesti”.

Hrvatice javno svjedočile o stravičnim iskustvima

Portal udruge U ime obitelji ignorira i stravično iskustvo koje je jedna pacijentica podijelila s novinarkom RTV Slovenija: “Krvarila sam od prvog dana trudnoće, liječnik je jedva otkrio otkucaje srca fetusa. Preventivno sam se odlučila za pobačaj, ali liječnici u Hrvatskoj nisu ga željeli napraviti, njihov odnos prema meni bio je ponižavajuć, vrijeđali su me, osjećala sam se očajno. Zato sam došla u Sloveniju”. Da se ne radi o izdvojenom ekscesu, pokazuju brojna negativna iskustva o kojima su hrvatske pacijentice javno svjedočile u sklopu inicijative Prekinimo šutnju.

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić još je 2017. godine javno upozoravao da se povećava broj Hrvatica koje na pobačaj odlaze u Sloveniju zbog nedostupnosti abortusa u Hrvatskoj. U veljači ove godine dr. Lepušić govorio je o istoj temi, kazavši da hrvatski liječnici žene čak i šalju na pobačaj u Sloveniju, ako se isti zbog komplikacija mora obaviti nakon 24. tjedna trudnoće. Ovu temu problematizirala je i Slobodna Dalmacija, čija je novinarka također utvrdila da Hrvatice sve češće moraju ići u Sloveniju kako bi pobacile.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"