Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Je li u Jugoslaviji ubijeno više od milijun ljudi?

Nekoliko je internetskih portala objavilo informaciju da je u komunističkoj Jugoslaviji ubijeno 1.172.000 ljudi. Kao izvor navode “Crnu knjigu komunizma”, objavljenu 1997. godine, a čije je hrvatsko izdanje izašlo 1999. godine.

Tekst “Crne knjige komunizma” na engleskom jeziku u cijelosti je dostupan na stranicama internetskog arhiva Archive.org. Uvidom u tekst ustanovili smo da se u knjizi nigdje ne navodi broj komunističkih žrtava u Jugoslaviji, odnosno da se radi o fabriciranoj brojci.

Urednik knjige Stéphane Courtois u prvom poglavlju doista procjenjuje broj žrtava komunizma u pojedinim državama i regijama. Courtois navodi da je 65 milijuna ljudi ubijeno u Kini, 20 milijuna u SSSR-u, po 2 milijuna u Sjevernoj Koreji i Kambodži, 1,7 milijuna u Africi, 1,5 milijuna u Afganistanu, po milijun u Istočnoj Europi i Vijetnamu, 150.000 u Latinskoj Americi, te dodatnih 10.000 od strane međunarodnih komunističkih partija i pokreta koji nisu obnašali vlast.

Ove se brojke, međutim, ne mogu smatrati sasvim pouzdanima. Na knjizi je, uz Courtoisa, radilo još petero autora: Nicolas Werth, Jean-Louis Panne, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek i Jean-Louis Margolin. Čak ih se troje, a u pitanju su Werth, Margolin i Bartosek, kasnije javno distanciralo od tvrdnji koje je Courtois iznio u uvodnom poglavlju. Poručili su da je Courtois opsesivno želio dostići broj od sto milijuna mrtvih, zbog čega je napuhivao brojke. Margolin i Werth u tekstu za Le Monde napisali su da podaci koji su prikupljeni u izradi knjige sugeriraju da se ukupna stvarna brojka žrtava komunizma nalazi u rasponu od 65 do 93 milijuna ljudi.

NADOPUNA (10. svibnja 2019.): Portal Narod.hr, jedan od medija koji su objavili da je komunistička Jugoslavija ubila 1.172.000 ljudi, žalio se na Faktografovu ocjenu da je u pitanju netočna tvrdnja. Kažu kako izvor takve tvrdnje ipak nije “Crna knjiga komunizma”, već su se oslanjali na procjene američkog politologa Rudolpha Rummela. Kao izvor priložili su Rummelov tekst koji se nalazi na sljedećem linku. Iščitavanjem predmetnog teskta utvrdili smo kako Rummel broj žrtava komunističkog režima nije procijenio ni približno tako precizno kao što tvrdi Narod.hr. Prema njegovoj procjeni, broj žrtava Titovog režima kreće se u vrlo širokom rasponu od 585,000 do 2,130,000 mrtvih, u razdoblju između 1944. i 1987. godine. Te dvije brojke navedene su kod Rummela kao “niska” i “visoka” procjena, dok se brojka od 1.172.000 mrtvih vodi kao “srednja” procjena. Važno je pritom naglasiti i da se Rummelove procjene smatraju kontroverznima. Profesor Tomislav Dulić sa Sveučilišta u Uppsali u radu objavljenom u časopisu “Journal of Peace Research” tvrdi da se radi o pristranom autoru u čije se procjene ne bi trebalo pouzdavati. “Usporedba s demografskim istraživanjima u bivšoj Jugoslaviji pokazuje da su Rummelove srednje procjene Titovih masovnih ubojstava previsoke i u kontradikciji s njegovim vlastitim podacima o populacijskom deficitu u Jugoslaviji”, ustanovio je profesor Dulić, koji je u istom radu kritizirao i nedostatke u Rummelovoj istraživačkoj metodologiji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.