Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Zaziva li izraelski rabin genocid nad Palestincima?

Yoel.haddad (Wikipedia)

“Pobijte ih sve – izraelski rabin poziva na pokolj Palestinaca”, varijanta je naslova dezinformacije koja kruži društvenim mrežama. Iznosi se netočna tvrdnja da je “jedan od vodećih izraelskih rabina” Shmuel Eliyahu na svom Facebook profilu napisao: “Izraelska vojska mora prestati s uhićenjima Palestinaca, umjesto toga ih mora početi ubijati tako da nitko od njih ne ostane živ”.

Prozvani rabin krajnje je kontroverzna ličnost. Prema informacijama koje su o njemu dostupne na Wikipediji, u prošlost je zazivao bombardiranje palestinskih teritorija, osvećivanje palestinskim teroristima vješanjem njihove djece, a bio je uključen i u propagandne aktivnosti protiv arapskog stanovništva. Ali iako se radi o notornom ekstremistu, nema dokaza da je zazivao genocid nad Palestincima, na što se u osnovi svodi citirana tvrdnja.

Rabin Eliyahu, za početak, uopće nema profil ni stranicu na Facebooku. Naravno, postoji mogućnost da je nekad imao profil ili stranicu koje je naknadno ugasio, s obzirom da tvrdnja kako “poziva na pokolj Palestinaca” nije nova. Internetom kruži barem od siječnja 2016. godine, kad se proširila posredstvom kanala Press TV, iranske državne televizije na engleskom jeziku. Press TV poznat je po širenju anti-semitskih teorija zavjere.

Tvrdnju da Eliyahu poziva na pokolj Palestinaca dalje su prenosile razne internetske stranice upitnog kredibiliteta, ali nije ju objavio niti jedan respektabilan medij. Također, ni u jednom od više desetaka tekstova na stranicama koje su prenijele informaciju ne može se pronaći screenshot navodnog Eliyahuovog posta na Facebooku, kao ni link na njegovu objavu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.