Ocjena točnosti

Vodeći SDP-ovci netočno tvrde da životni vijek stagnira, odnosno da se skraćuje

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Životni vijek u Hrvatskoj stagnira”, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić novinarima prilikom potpisivanja referenduma 67 je previše.

Uz njega, na tu temu se nadovezao i njegov stranački kolega i predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras koji je ustvrdio da danas građani žive dvije godine kraće nego što je to bilo prije pet godina.

Navedene izjave bile su reakcija na pitanje novinara što se to promijenilo od 2013. godine, kada je SDP-ova vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem glasala za prijedlog zakona sličan onom protiv kojeg se sada javno bore.

Životni vijek se neznatno produljio

Točnost obje izjave moguće je provjeriti ako pregledamo izvještaje koje izdaje Europska komisija u svrhu razmatranja dugoročnih ekonomskih i fiskalnih posljedica starenja stanovništva.

Uvidom u „The 2015 Ageing Report“ i „The 2018 Ageing Report“ utvrdili smo da su obje izjave netočne.  Prema izvještaju iz 2015. godine, očekivana životna dob u Hrvatskoj za osobe rođene 2013. godine iznosila je 74 godine za muškarce te 80,7 godina za žene. Usporedimo li te podatke s izvještajem iz 2018. godine, prema kojemu je očekivana životna dob u Hrvatskoj za osobe rođene 2016. godine iznosila 75 godina za muškarce te 81,1 godinu za žene, lako je primijetiti kako se u navedenom razdoblju radi o porastu očekivane životne dobi od 1 godine za muškarce te 0,4 godine za žene. Također, izvješće iz 2018. godine procjenjuje da će se ovaj trend nastaviti.

Građani Hrvatske žive kraće od prosječnih Europljana

Iako su obje izjave SDP-ovih političara u osnovi netočne, valjalo bi ih ipak staviti u kontekst. Nova mirovinska reforma ubrzala je stupanje na snagu produljenja roka za mirovinu, u odnosu na raniji prijedlog SDP-a, a mada je došlo do malog pomaka u rastu očekivane životne dobi, Hrvatska je još uvijek daleko od prosjeka Europske unije. Utoliko joj teže pada od strane Europske komisije traženo produljenje radnog vijeka.

Prema podacima Europske komisije, očekivani životni vijek za muškarce u Hrvatskoj 2016. godine iznosio je 75 godina, dok je prosjek EU bio 78,3.

Žene u Hrvatskoj 2016. su dosizale dob od 81,1 godinu,  dok je prosjek EU bio 83,7.

Očekivano trajanje života nakon 65. godine starosti u Hrvatskoj za 2016. godinu pokazuje 17,6 godina, dok EU prosjek iznosi 20 godina.

Očekivano trajanje zdravog života pri rođenju u Hrvatskoj u 2016. godini iznosilo je 57,1 godina za muškarce i 58,7 godina za žene, u odnosu na prosjek EU 63,5 godina za muškarce i 64,2 godine za žene.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.