Razotkriveno

PROVJERA TOČNOSTI: Ne, ovo nije trenutak u kojem je matador odlučio odustati od borbe s bikovima

“Trenutak kad čovjek postane čovjekom. Matador Torero Alvaro Munera pamtit će svoj posljednji okršaj s bikom do kraja života. Nakon duge borbe, ranjeni je bik došao u situaciju da probode rogovima poznatog matadora. Iako ga je lako mogao usmrtiti, bik mu je samo prišao i nježno ga pogledao. Našavši se licem u lice s opasnom i ranjenom životinjom, koja odjednom nije bila opasna koliko je očekivao, matador je sjeo pored nje i zaplakao. “Pogledao sam u njegove oči. Bile su nevine kako samo oči životinje mogu biti. U dubini svog bića osjetio sam da taj pogled žudi za pravdom, za prestankom borbe. Osjetio sam se toliko posramljeno. U tom sam trenutku shvatio da je moja matadorska karijera okončana.”

Lažni je to opis koji prati naslovnu fotografiju na društvenim mrežama. U pitanju je stara prevara, koja već odavno kruži internetom, na različitim jezicima. Na svom ju je blogu The Last Arena raskrinkao novinar Alexander Fiske Harrison, autor istoimene knjige o španjolskoj koridi.

Za početak, na slici uopće nije Álvaro Múnera Builes, kolumbijski aktivist za prava životinja koji u mladosti doista jeste nastupao u koridi pod imenom “El Pilarico”. Njegova odluka da prijeđe na drugu stranu, među borce za životinjska prava, uslijedila je 1984. godine, nakon što ga je bik za vrijeme borbe teško ozlijedio; ostao je paraplegičar.

Na fotografiji je zapravo prikazan i dalje aktivni španjolski matador Francisco Javier Sánchez Vara. Naizgled netipična situacija u kojoj je matador uslikan, sjedeći pred bikom, zapravo je potez u koridi pozvan kao desplante, kojim matador pokazuje da se ne boji bika. Također, citat priložen u opisu fotografije, kojim se tvrdi da je matador doživio prosvijetljenje nakon što je biku pogledao u oči, dolazi iz teksta koji je španjolski pisac Antonio Gala Velasco 1995. godine objavio u dnevnom listu El Pais.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.