Razotkriveno

Ne, SDP-ovac koji je upravljao državnom imovinom nije zbrisao u Moskvu

“Gdje je nestalo 16 milijardi kuna: U strahu od Remetinca šef DUUDI-ja zbrisao u Moskvu”, naslov je teksta koji je 2016. objavljen na Maxportalu, a koji se ponovo počeo širiti društvenim mrežama.

Tvrdnja o nestalih 16 milijardi kuna odnosi se na nepovoljno mišljenje Državne revizije iz 2015. godine. Državna revizija tada je kontrolirala poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), u međuvremenu preoblikovanog u Ministarstvo državne imovine. Revizijom su utvrđene brojne nepravilnosti. Pokazalo se da “financijski izvještaji u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza”, kao i da “poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima”.

Revizija je, između ostalog, utvrdila da su DUUDI-jeve poslovne knjige nepotpune. I tako dolazimo do 16 milijardi kuna koje su pojedini mediji proglasili nestalima. Naime, Revizija je utvrdila da je DUUDI za 16,6 milijardi kuna podcijenio vrijednost strateške imovine kojom bi trebao upravljati. Podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva pokazuju da su udjeli u strateškim poduzećima krajem 2014. vrijedili 16,6 milijardi kuna više nego što je stajalo u DUUDI-jevoj evidenciji.

To, naravno, ne znači da je toliki iznos imovine nestao iz DUUDI-jevog portfelja, već samo da je pogrešno knjižen. U pitanju je evidentno ozbiljan previd, ali nema dokaza da je u pitanju bio kriminal. Po objavi nalaza revizije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozivala je DORH da otvori istragu, dok je SDP-ov šef DUUDI-ja Mladen Pejnović odgovarao da za istragu DORH-a nema nikakve osnove. Prema javno dostupnim podacima, DORH se ovim slučajem u međuvremenu nije bavio. “Nestalih” 16,6 milijardi kuna više ne spominje ni HDZ-ov ministar državne imovine Goran Marić.

Nadalje, tvrdnja da je Pejnović “u strahu od Remetinca zbrisao u Moskvu” neutemeljeni je zaključak donesen na osnovu činjenice da je Pejnović nekad radio u Moskvi i statusa koji je Pejnović objavio na Facebooku nakon što je formirana prva vlada HDZ-a i MOST-a. Tada je objavio da će novom premijeru poslati molbu za razriješene, da neprekidno radi od 1974. godine i da će dalje “lakšim tempom”. Bivši šef DUUDI-ja, međutim, nije nigdje “zbrisao”. I dalje je poslovno aktivan, u Zagrebu radi kao konzultant Prvog plinarskog društva, firme koja u Hrvatsku uvozi plin ruskog Gazproma.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.