Razotkriveno

Ne, njemačka javna televizija nije priznala postojanje chemtrailsa

Teorije zavjere o tzv. chemtrailsima razotkrivene su kao lažne u znanstvenoj studiji objavljenoj 2016. godine. Ali na društvenim mrežama takve teorije i dalje su izrazito žive. Zavjerenici sada tvrde kako je Njemačka javno priznala da su strahovi pobornika teorije zavjere o chemrailsima opravdani, tj. da se atmosfera namjerno truje opasnim otrovima.

Kao dokaz takve tvrdnje nudi se kratak isječak, u trajanju od 55 sekundi, iz programa njemačkog javnog televizijskog servisa ZDF. Predmetni isječak, u što se svaki govornik njemačkog jezika može i osobno uvjeriti, uopće ne govori o chemtrailsima. U pitanju je isječak iz emisije koja problematizira popularnu teoriju koja sugerira da bi se efekti klimatskih promjena mogli ublažiti oblikom geoinženjeringa poznatog kao Stratosferska injekcija aerosola.

U pitanju nipošto nije rješenje za problem klimatskih promjena, s obzirom na mogućnost brojnih nepredvidivih učinaka raspršivanja sumpora u Zemljinoj atmosferi. U predmetnom isječku sa ZDF-a koncept Stratosferske injekcije aerosola se kritički promatra, uz upozorenje da se radi o obliku geoinženjeringa koji bi, u slučaju primjene u praksi, mogao “dovesti do neugodnih iznenađenja”. Što i jeste glavni razlog zbog kojeg se raspršivanje sumpora u atmosferi za sada razmatra samo kao teorijski koncept.

Pogledajte video u kojem teoretičari zavjere vide dokaz za postojanje chemtrailsa i pročitajte hrvatski prijevod u njemu izrečenih tvrdnji:

“Plan je da avioni trebaju prenositi sumpor u atmosferu.

Sumpor se miješa s kerozinom koji se u sagorijevanju pretvara u sumporov dioksid, kao i u vulkanskoj erupciji.

Sumporov dioksid raspršuje svjetlost i reducira zračenje koje dolazi do Zemlje.

Putem globalnih letačkih ruta bi se plin trebao raspodjeljivati po atmosferi i usporiti ili čak zaustaviti globalno zagrijavanje.

Iako je sumporov dioksid otrovan, tvrdi se da je životni vijek sumporovog dioksida na tako velikim visinama prekratak da bi se spustio na Zemljinu površinu.

Garancije za to ipak nema.

Takve promjene u atmosferi mogle bi dovesti do neugodnih iznenađenja.”

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.