Razotkriveno

Skupljanje “lajkova” na lažnom slučaju obiteljskog nasilja

Facebook stranica “Jedina moja”, koju prati skoro 120 tisuća ljudi, a koja distribuira uglavnom tabloidne sadržaje usmjerene da kod čitatelja izazovu snažne emotivne reakcije, obmanjuje javnost naslovnom fotografijom koju prati sljedeći opis:

“Budi covjek…podrzi Ana Mariju..majku koja je spasavajuci svoju dvogodisnju kcerku..presudila muzu jer je nad dvogodisnjom cerkom vrsio bludnu radnju.u trenutku dok je ulazila u kucu i spavacu sobu…Izjava majke u policiji..moja princeza nije to zasluzila..da pati i nosi traume citavoga zivota od rodjenoga oca..ovo kopile ..kako je to mogao uraditi nasoj kcerki..svojoj krvi..Bice osudjena na vise od 15 godina robije zbog ubistva..Prijatelji i rodjaci Ane traze pomoc putem drustvenih mreza sirom svijeta pitanjem,,Da ste vi majka ili otac,,,da li bi postupili isto kao Marija,,? Ako ste ovo procitali..pokazite solidarnost sa majkom Anom i podijelite ovu istinitu pricu..uzas..” [sic].

Radi se o obmani koja već duže vrijeme kruži Facebookom, a kojom se ranije bavio i bosanko-hercegovački fact-checking portal Raskrinkavanje.ba. Prevara je izvorno, u studenom 2017. godine, krenula iz Meksika, te se proširila po Latinskoj Americi. Već tada ju je promptno demantiralo državno odvjetništvo meksičke savezne države Baja California. “Ova priča o ženi koju je navodno privelo državno odvjetništvo Baja California je lažna. Izbjegavajte je širiti”, napisali su na svojoj Facebook stranici.

Fotografija je preuzeta s portala peruanskog dnevnog lista Correo. Žena prikazana na fotografiji jedna je od dvije žene koje su uhićene pod optužbom da su opskrbljivale oružjem ulične bande u Callau, peruanskom gradu koji je dio metropolitanskog područja glavnog i najvećeg peruanskog grada Lime.

Ista obmana pojavljivala se i na drugim Facebook stranicama, ponekad s različitom fotografijom (npr. ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.