Predstavljaju se kao medij pa obmanjuju čitatelje na Facebooku

P.V.

“Nakon nesrece ostala sama bez muza. 2016 godine..svezana sam za kolica, a ja sam zahvana Bogu što sam živa i rodila curicu. Mogu li dobiti lajk podrske. da ste uz mene…podjelite ako me se Vi ne sramite…Hvala svima na podrsci …Alma ❤”, obmanjujući je tekst koji prati gornju fotografiju na Facebook stranici Vijesti.

Predmetna stranica ukrala je vizualni identitet crnogorskog dnevnog lista Vijesti, vjerojatno u pokušaju da se prezentira kao ozbiljan medij.

Žena na slici se, međutim, ne zove Alma. Njeno ime je Rachelle Chapman, a fotografija je preuzeta iz teksta koji je u veljači 2017. godine objavljen na portalu američkog časopisa People.

Radi se o ženi koja je ostala paralizirana u bizarnoj nesreći 2010. godine, zbog čega su je liječnici upozorili da bi trudnoća za nju bila potencijalno opasna. Rachelle i njen muž Chris ipak su željeli dijete, zbog čega se njihova prijateljica ponudila da im bude surogat majka. Rachelle i Chris tako su 2015. ipak dobili bebu koju su priželjkivali, a o čemu je snimljen i reality show.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"