Ne nasjedajte na prevaru, ova bakica uslikana je u Vijetnamu

P.V.

“Sva su joj djeca u evropi i ne žele ni čut za nju. Podjeli sliku kao pouku” [sic], opis je koji prati naslovnu fotografiju na Facebook stranici Život na selu. U pitanju je laž kojom predmetna stranica pokušava povećati svoj doseg među korisnicima Facebooka.

Koristeći Googleovu pretragu fotografija, utvrdili smo da se radi o fotografiji koja društveni mrežama kruži od prve polovice 2018. godine. Prvi korisnici koji su postavljali fotografiju na društvene mreže navodili su da je nastala u Vijetnamu, a kasnije se kao viralna prevara proširila po drugim zemljama, poput Rusije, Grčke, Rumunjske, kao i zemalja našeg susjedstva.

Da je fotografija doista nastala u Vijetnamu, uspjeli smo potvrditi tako što smo identificirali marku vode u boci koja se nalazi na fotografiji. U pitanju je voda La Vie, brend pod kojim međunarodna kompanija Nestle prodaje svoje proizvode u Vijetnamu.

Tako smo utvrdili da je fotografija doista nastala u Vijetnamu. Kako nismo uspjeli pronaći nikakve dodatne informacije o ženi prikazanoj na fotografiji, jasno je da je opis koji prati fotografiju u potpunosti fabriciran.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"