Razotkriveno

Ne nasjedajte na prevaru, ova bakica uslikana je u Vijetnamu

“Sva su joj djeca u evropi i ne žele ni čut za nju. Podjeli sliku kao pouku” [sic], opis je koji prati naslovnu fotografiju na Facebook stranici Život na selu. U pitanju je laž kojom predmetna stranica pokušava povećati svoj doseg među korisnicima Facebooka.

Koristeći Googleovu pretragu fotografija, utvrdili smo da se radi o fotografiji koja društveni mrežama kruži od prve polovice 2018. godine. Prvi korisnici koji su postavljali fotografiju na društvene mreže navodili su da je nastala u Vijetnamu, a kasnije se kao viralna prevara proširila po drugim zemljama, poput Rusije, Grčke, Rumunjske, kao i zemalja našeg susjedstva.

Da je fotografija doista nastala u Vijetnamu, uspjeli smo potvrditi tako što smo identificirali marku vode u boci koja se nalazi na fotografiji. U pitanju je voda La Vie, brend pod kojim međunarodna kompanija Nestle prodaje svoje proizvode u Vijetnamu.

Tako smo utvrdili da je fotografija doista nastala u Vijetnamu. Kako nismo uspjeli pronaći nikakve dodatne informacije o ženi prikazanoj na fotografiji, jasno je da je opis koji prati fotografiju u potpunosti fabriciran.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.