Faktograf.hr

Samo činjenice

Mirela Holy: Hrvatska nije ispunila ciljeve iz otpadnih direktiva

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatska nije ispunila nijedan cilj iz EU otpadnih direktiva“, izjavila je SDP-ova kandidatkinja za Europski parlament Mirela Holy, prilikom predstavljanja svojeg programa za nadolazeće europske izbore.

EU otpadne direktive niz su mjera kojima Europska unija uspostavlja zakonodavni okvir za gospodarenje otpadom u cijeloj Uniji. Navedenim direktivama uvode se osnovni zahtjevi za gospodarenje otpadom te obveze država članica da izrade planove gospodarenja otpadom u svrhu zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Ministarstvo: za odvajanje otpada znat ćemo tek 2020

Za komentar izjave obratili smo se Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na pitanje koje  je ciljeve iz EU otpadnih direktiva Hrvatska ostvarila dobili smo sljedeći odgovor:
„U području gospodarenja otpadom u vezi ciljeva koji proizlaze iz EU propisa, Republika Hrvatska je ispunila ciljeve za oporabu i recikliranje otpadnih vozila (99%), odvajanje, oporabu i recikliranje za otpadne električne i elektroničke uređaje i opremu (82%), recikliranje otpadnih baterija (92%), odvajanje i oporabu otpadnih guma (92%) i otpadnu ambalažu (37-84% ovisno o ambalažnom materijalu), dok su ostali neispunjeni ciljevi za odlaganje otpada na odlagališta i odlaganje, odnosno odvajanje biorazgradivog otpada te građevni otpad. Što se tiče odvajanja otpada,  cilj 50% je postavljen za 2020. godinu tako da se nakon tog roka može govoriti o ispunjenju cilja. U svakom slučaju, sve aktivnosti ovog Ministarstva su usmjerene na ispunjenje svih ciljeva“.

Ministarstvo u svome odgovoru nije priložilo dokumentaciju kojom bi argumentirali svoj odgovor, no slični podaci koje smo dobili navedeni su i u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine koji se i u izvješću Europske komisije iz travnja 2019. navodi kao pozitivna praksa i korak naprijed prema realizaciji ciljeva za gospodarenje otpadom.

Najvažniji ciljevi nisu ispunjeni

Prema Direktivi 2008/98/EZ države članice trebale bi do 2020. godine ispuniti cilj recikliranja komunalnog otpada od 50%.

U spomenutom posljednjem izvješću Europske komisije za Hrvatsku, koje je pisano na osnovi podataka s kraja 2017. godine, stopa recikliranja komunalnog otpada iznosi 24%, dok je prosjek EU-a 46%. Stoga, navodi Komisija, za Hrvatsku postoji rizik da do 2020. neće ispuniti cilj recikliranja komunalnog otpada od 50%.

Nadalje, izvješće navodi kako se na odlagališta odlaže 72% komunalnog otpada, što je znatno iznad EU prosjeka gdje se na odlagališta odlaže oko 24% komunalnog otpada – dok se ostatak odvojeno prikuplja i reciklira. U izvješću se još navodi kako Hrvatska ni izbliza nije ispunila zadani cilj o odlaganju biorazgradivog otpada. Isto se može iščitati i iz izvješća Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), u kojem se navodi kako je Hrvatska 2017. odvojeno prikupila 15% biootpada, dok cilj koji je postavila Vlada iznosi 40%.

Kao glavne uzroke trenutačnog odstupanja Hrvatske od ciljeva EU-a za otpad Europske komisija, između ostaloga, navodi nedovoljne poticaje za gospodarenje otpadom u skladu s hijerarhijom otpada te nedostatak koordinacije među različitim upravnim razinama.

Iako je prema tom izvješću Europske komisije Hrvatska uskladila svoje nacionalno zakonodavstvo s direktivama EU-a i ostvarila određeni pomak u gospodarenju otpadom, činjenica je da oni najvažniji ciljevi koji proizlaze iz tih direktiva nisu ispunjeni te da u većini područja znatno kaskamo za prosjekom EU. Nerealno je, stoga, očekivati da će zadani ciljevi biti ispunjeni do 2020.godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.