Razotkriveno

Ne, Angela Merkel nije “izdala naredbu koja će uništiti Hrvatsku”

Zaklada Konrad-Adenauer

Među korisnicima na društvenim mrežama uoči izbora za Europski parlament ponovo se počela širiti netočna informacija koja je na portalu Dnevno.hr objavljena u studenom 2018., pod sljedećim naslovom: “ZASTRAŠUJUĆE: Angela Merkel javno izdala naredbu koja će uništiti i Hrvatsku!”. Tekst je arhiviran na ovom linku.

Prema tvrdnjama portala Dnevno.hr, njemačka kancelarka Merkel javno je “naredila” državama članicama Europske unije da se odreknu svog suvereniteta. U usta joj stavljaju i sljedeći citat: “Države članice danas moraju biti spremne predati svoju suverenost”. Kao izvor za ovakvu tvrdnju daju poveznicu na stranicu Zaklade Konrad-Adenauer, na čijem javnom događaju je Merkel održala govor 21. studenog 2018. Naziv događaja bio je “Parlamentarizam između globalizacije i nacionalnog suvereniteta”.

Citat koji Dnevno.hr pripisuje Merkel izvađen je iz konteksta. Njemačka kancelarka na spomenutom događaju iznosila je svoju viziju budućnosti Europske unije, u kojoj EU dobiva veće, a ne manje ovlasti. U tom kontekstu doista je ustvrdila da bi “države članice trebale odustati od dijela svoje suverenosti”, te objasnila da je istu stvar napravila i Njemačka pristupanjem Europskoj uniji. Također je, međutim, dodala da takve odluke moraju biti provedene kroz parlamentarnu proceduru, odnosno da sve takve odluke moraju odobriti zastupnici u nacionalnom parlamentu. Puni kontekst Merkeličine izjave može se vidjeti na portalu njemačkog dnevnog lista Die Welt, koji je objavio i video zapis dijela njenog govora.

Portal Lead Stories ranije je utvrdio kako se ova dezinformacija izvorno proširila posredstvom stranice NewsPunch (ranije zvane YourNewsWire), koja spada među poznate proizvođače “lažnih vijesti”. Lažna tvrdnja da je “Merkel izdala naredbu koja će uništiti i Hrvatsku” među korisnicima društvenih mreža počela se ponovo širiti nakon što je njemačka kancelarka u Zagrebu gostovala na predizbornom skupu HDZ-a.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.