Razotkriveno

Ne, potpredsjednik Europske komisije nije najavio masovno useljavanje muslimana u Europu

HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

Na portalu Dnevno.hr objavljene su fabricirane izjave Fransa Timmermansa, potpredsjednika Europske komisije i spitzenkandidata Stranke europskih socijalista (PES) za idućeg predsjednika Komisije. Prema tekstu objavljenom na portalu Dnevno.hr (arhiviranom ovdje) Timmermans zaziva “masovno useljavanje muslimanskih muškaraca” kao sredstvo za “postizanje cilja nestanka jednonacionalnih država”. Timmermans tako nešto nikad nije izjavio.

Kao izvor Dnevno.hr navodi tekst koji je u svibnju 2016. objavljen na portalu Unser Mitteleuropa (Naša centralna Europa), a koji je kao neistinit već raskrinkao njemački CORRECTIV, član inicijative FactCheckEU u kojoj sudjeluje i Faktograf. Portal Unser Mitteleuropa objavio je lažnu tvrdnju, koju Dnevno.hr nekritički prenosi, da je Timmermans svoje namjere masovnog napučivanja Europe muslimanskim stanovništvom otkrio u govoru Kolokviju o temeljnim pravima u EU u listopadu 2015. godine u Briselu.

Transkript čitavog Timmermansovog govora na Kolokviju o temeljnim pravima u EU dostupan je na službenoj stranici Europske komisije. Dnevno.hr Timmermansu pripisuje sljedeću izjavu:

“Jednonacionalne – monokulturalne države trebale bi nestati. Masovno useljavanje muslimanskih muškaraca je sredstvo za postizanje tog cilja”.

Međutim, iz transkripta čitavog govora, jasno je da Timmermans ništa slično nije izjavio. Njegov govor bio je posvećen važnosti prihvaćanja raznolikosti i različitosti među ljudima, te problematiziranju porasta antisemitizma i islamofobije na europskom kontinentu.

“Kapaciteti našeg društva za otvorenost, za toleranciju, za inkluzivnost nikad nisu bili na ovakvom testu. Raznolikost se u nekim dijelovima Europe percipira kao prijetnja. Raznolikost dolazi s brojnim izazovima. Ali raznolikost je sudbina čovječanstva. Čak ni u najudaljenijim dijelovima planeta u budućnosti neće postojati nacija koja neće biti raznolika. To je smjer u kojem se čovječanstvo kreće. Oni političari koji svojim biračima pokušavaju prodati društvo isključivo sastavljeno od ljudi iz jedne kulture pokušavaju oslikati budućnost baziranu na prošlosti koja nikad nije postojala pa stoga ni takva budućnost ne može postojati. Europa će biti raznolika, kao što će i svi drugi dijelovi svijeta biti raznoliki. Jedino je pitanje kako ćemo se nositi s tom raznolikošću? Moj odgovor na to je da moramo osigurati da naše vrijednosti određuju kako se nosimo s diverzitetom i ne odustati od naših vrijednosti kako bi odbili raznolikost. Jer to bi urušilo naše društvo. Ako to ne napravimo kako treba, doista vjerujem da Europa neće ostati Europa koju smo izgradili. Europa u tom slučaju neće još dugo ostati mjesto mira i slobode”, rekao je između ostalog Timmermans.

Nigdje u svom govoru Timmermans nije govorio o “nestajanju” jednonacionalnih ili monokulturnih država, niti je govorio o useljavanju muslimanskih muškaraca, tj. promovirao notornu teoriju zavjere o “zamjeni stanovništva”. Da Timmermans nije izgovorio ništa što bi se moglo protumačiti kao najavu “zamjene stanovništva” vidljivo je čak i u video zapisu isječka njegovog govora iz 2015. koji je Dnevno.hr objavio u svom testu (ali bez hrvatskog prijevoda).

Dnevno.hr svejedno pokušava stvoriti dojam kako su Timmermansove izjave dokaz točnosti ove teorije zavjere. Taj dojam pokušavaju pojačati isječkom iz nedavno održane debate između Timmermansa i Manfreda Webera (spitzenkandidata Europske pučke stranke), koja je održana na njemačkoj javnoj televiziji ZDF. U toj debati Timmermans je na pitanje je li Islam dio Europe odgovorio: “Već 2000 godina”. Jedino što se Timmermansu ovdje može zamjeriti jest da nije bio dovoljno precizan: islamska religija pojavila se u prvoj polovici 7. stoljeća, a prvi muslimani u Europu dolaze u drugoj polovici 7. stoljeća. Islam je, dakle, u Europi prisutan nešto dulje od 1300 godina.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.