Razotkriveno

Ne, ovo nije snimka pobune brazilskih seljaka protiv HAARP-a

Screenshot: YouTube

Vremenski obrasci neuobičajeni za ovo doba godine, a uzrokovani globalnom klimatskom krizom, na društvenim mrežama ponovo su potakli širenje teorija zavjera o HAARP-u.

Za neupućene, High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) je sustav antena za istraživanje ionosfere. Radi se o programu koji je 90-ih godina prošlog stoljeća pokrenut u suradnji američkog zrakoplovstva, mornarice, Sveučilišta Alaska Fairbanks i američke državne agencije DARPA (Agencija za istraživanje projekata za unapređivanje obrane). Projekt HAARP službeno je ugašen 2014. godine, ali i usprkos tome teoretičari zavjere uvjereni su da američka vlada uz pomoć HAARP antena može kontrolirati vremenske uzorke, tj. koristiti vremenske pojave kao oružje protiv svojih neprijatelja.

Kako za takve tvrdnje nema konkretnih dokaza, tako se i dokazni materijali pokušavaju fabricirati. Takav je slučaj i s video zapisom koji navodno dokazuje da su seljaci u Brazilu razotkrili i uništili HAARP sustav antena. Predmetni video prenijelo je više web stranica (arhivirani primjer možete vidjeti ovdje), a na YouTubeu ga je pogledalo više od 50 tisuća korisnika. Video je na YouTube izvorno postavio 4Dportal, u međuvremenu ugašeni hrvatski portal poznat po promoviranju neutemeljenih teorija zavjere.

Analizirajući video zapis uz pomoć alata InVID, te pretražujući internetske izvore preko servisa Google Images, utvrdili smo da je video najvjerojatnije nastao u Kolumbiji. Prije nego što su ga na YouTube podigli promotori zavjere o HAARP-u, video se širio Twitterom. Prvi ga je na Twitter postavio José Félix Lafaurie, predsjednik Kolumbijske federacije stočara. Prema njegovom pratećem opisu, snimka zapravo pokazuje bezakonje kakvo vlada u dijelu Kolumbije koji kontroliraju uzgajivači koke, biljke iz koje se proizvodi kokain.

Isti video kasnije je služio kao pokriće za promoviranje različitih dezinformacija. Primjerice, podržavatelji brazilskog ekstremnog desničara Jaira Bolsonara, koji je 2018. postao predsjednik Brazila, isti su video širili Twitterom uz tvrdnje da je u pitanju komunističko nasilje kojem samo Bolsonaro može stati na kraj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.