Razotkriveno

Zasad nema znanstvenih dokaza da čepići od kanabisa liječe menstrualne bolove

Portal Novi svjetski poredak reklamira “kapsule od kanabisa” kao čudesni lijek protiv bolova. “Nove kapsule od kanabisa toliko su moćne da mogu zamijeniti bilo koje tablete protiv bolova”, naslov je teksta na spomenutom portalu.

Međutim, u tekstu se uopće ne govori o “kapsulama od kanabisa”, već o vaginalnim čepićima koji sadrže aktivne sastojke marihuane, a koji navodno pomažu kod menstrualnih bolova. U pitanju je proizvod kompanije Foria, koji se prodaje pod imenom Foria Relief.

Foria Relief sadrži 60 mg THC-a i 10 mg CBD-a, a dodatni sastojak je maslac od kokosa. THC i CBD su aktivni sastojci marihuane, s tim da je THC supstanca koja kod korisnika kanabisa proizvodi osjećaj “napušenosti”. Foria Relief se na američkom tržištu, u saveznim državama koje su legalizirale marihuanu, prodaje od 2016. godine.

Ne može se, međutim, tvrditi da su ovi čepići “toliko moćni da mogu zamijeniti bilo koje tablete protiv bolova”. Za takvu tvrdnju naprosto nema znanstvenih dokaza. Portal LiveScience problematizirao je djelotvornost vaginalnih čepića Foria Relief čim se ovaj proizvod pojavio na tržištu. Prenijeli su tada izjavu Ranita Mishorija, profesora obiteljske medicine na Sveučilištu Georgetown, koji upozorava da bi bilo neodgovorno preporučivati tretman za čiju uspješnost nema dokaza.

Dokazi zasad izostaju jer je znanstvenicima u SAD-u prilično komplicirano testirati potencijalne medicinske koristi marihuane. Razlog leži u činjenici da je marihuana klasificirana kao zabranjena supstanca prve kategorije, zajedno s heroinom, LSD-jem, MDMA-jem, metakvalonom i meskalinom. U prvoj kategoriji zabranjenih supstanci nalaze se droge za koje se procjenjuje da nemaju medicinsku korist, te da imaju visok potencijal za zlouporabu. Usporedbe radi, u drugoj, slabije reguliranoj kategoriji su supstance poput kokaina, metamfetamina (tzv. kristalni metadon) i snažnih opijata poput Vicodina, OxyContina ili fentanila.

U listopadu prošle godine najavljeno je znanstveno istraživanje koje bi trebalo pokazati koliko su vaginalni čepići doista korisni protiv menstrualnih bolova. Studiju financira sama Foria, a provodit će je u suradnji s dr. Staci Gruber, izvanrednom profesoricom na medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard i direktoricom programa za istraživanje kanabisa Bolnice McLean. Istraživanje se provodi tijekom 2019. godine.

Na internetu su dostupni tzv. anegdotalni dokazi u vidu svjedočanstava žena koje tvrde da im je proizvod Foria Relief pomogao s menstrualnim bolovima (npr. ovdje, ovdje ili ovdje). U Hrvatskoj je korištenje marihuane u medicinske svrhe legalizirano 2015. godine, ali samo za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.