Razotkriveno

Ne, glasači iz Srbije nisu nakon europskih izbora čekali da im se plati za glasanje

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Glasači iz Srbije odbili napustiti Hrvatsku dok im se ne plati za glasovanje”, objavio je portal Croativ dva dana nakon što su održani izbori za Europski parlament (tekst s portala Croativ arhiviran je ovdje). U tekstu se pozivaju na RTL, tvrdeći kako je reporterka ove televizije Nikolina Radić Ančić “provela noć s onima koji su odbijali napustiti Hrvatsku dok ne dobiju novac”.

Tajmingom ove objave portal Croativ stvara dojam da se opisani događaj odigrao nedavno, nakon europskih izbora održanih u nedjelju 26. svibnja. U pitanju je međutim prilog koji je RTL snimio i emitirao prije dvije godine, 23. svibnja 2017. godine, nakon tada održanih lokalnih izbora.

Nadalje, iz teksta na portalu Croativ, koji je u cijelosti iskopiran s RTL-ovog portala, jasno je da hrvatski državljani koji su na glasanje došli iz Srbije nisu čekali da im se izravno plati za tu uslugu. Čekali su da natrag prema njihovim domovima krene autobus koji ih je i dovezao na glasanje u Obrovac.

Dolazak birača iz Srbije organizirao je Branislav Švonja, predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), koji je na izborima za Gradsko vijeće Grada Obrovca bio na listi SDSS-a. Švonja je, međutim, odbio platiti povratak autobusa u Srbiju jer je posumnjao da su birači koje je doveo, umjesto za njega, glasali za konkurentsku Nezavisnu listu Zorana Kljajića. Švonja je zbog svega proglašen krivim za kazneno djelo protiv biračkog prava i nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora (Slobodna Dalmacija).

Istraživački novinar Drago Hedl za Telegram je napisao opsežan Švonjin profil, u kojem je prokazao i ranije zakonske probleme ovog navodnog poduzetnika, a u stvari sitnog prevaranta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.