Ministricu Divjak lažno optužuju da manipulira popisom lektire

P.V.

“POZOR! DIJELITE! Lektira ministrice Divjak: ‘Otac jebe petogodišnju djevojčicu, deset godina vrijeme da se siluje djevojčica’”, naslov je pod kojim portal Dnevno.hr širi dezinformacije o lektiri koju čitaju učenici u hrvatskim osnovnim i srednjim školama (tekst je arhiviran ovdje).

Na ovom su portalu objavljeni “problematični” izvaci iz sljedećih književnih djela: “Kafka na žalu” i “Norveška šuma” Harukija Murakamija, “Mišolovka Walta Disneyja” i “Anđeo u ofsajdu” Zorana Ferića, “Črna mati zemla” Kristiana Novaka, “Adio, kauboju” Olje Savičević Ivančević i “Mramorna koža” Slavenke Drakulić. U pitanju su kratki izvaci, duljine od najviše nekoliko rečenica, potpuno istrgnuti van konteksta književnog djela kojem pripadaju, a koji se prokazuju zbog navodno nepoćudnog sadržaja.

U tekstu portala Dnevno.hr ministricu Blaženku Divjak se optužuje da djeci pokušava nametnuti neprimjeren sadržaj. Niti jedna od navedenih knjiga se, međutim, ne nalazi na obveznim popisima lektire objavljenim u siječnju 2019. godine u Narodnim novinama (što sami lako možete provjeriti ovdje i ovdje).

Nabrojani naslovi zapravo se mogu pronaći samo u rezultatima anketnog upitnika o preporukama izborne lektire za srednje škole. Radi se o anketi koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo početkom 2019. godine, a u kojoj je sudjelovalo 8.344 osoba i to:

  • 4.770 učitelja razredne nastave
  • 1.598 učitelja hrvatskog jezika u osnovnoj školi
  • 1.011 nastavnika hrvatskog jezika u srednjoj školi
  • 752 knjižničara u osnovnoj školi
  • 214 knjižničara u srednjoj školi

Temeljem ove ankete nastali su opsežni popisi djela za koje učitelji, nastavnici i knjižničari smatraju da bi trebali biti dio popisa izborne lektire. Ministrica Divjak nije imala utjecaj na ishod ankete pa je se stoga ne može ni optuživati da u škole pokušava progurati određena djela. Romani koje se pokušava prokazati kao nepoćudne i neprikladne za djecu našli su se na listi od ukupno 239 djela za koja učitelji, nastavnici i knjižničari smatraju da su dovoljno relevantna da bi mogla biti na popisu izborne lektire, ali isključivo u srednjim školama. Navedeni romani od strane učitelja, nastavnika i knjižničara nisu preporučivani kao potencijalni izborni lektirni materijal u osnovnim školama.

Niti jedan od navedenih romana u anketi se pritom nije pozicionirao naročito visoko: dva su Murakamijeva romana na 150. i 203. mjestu, Ferićevi romani zauzimaju 85. i 136. mjesto, Novak je na 22. mjestu, Savičević Ivančević na 134. mjestu, a Drakulić na 184. mjestu. Potpune rezultate ankete provedene među nastavnicima o izbornoj lektiri u srednjim školama možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 1. i 2. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 3., 4. i 5. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 6., 7. i 8. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"