Razotkriveno

Ministricu Divjak lažno optužuju da manipulira popisom lektire

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“POZOR! DIJELITE! Lektira ministrice Divjak: ‘Otac jebe petogodišnju djevojčicu, deset godina vrijeme da se siluje djevojčica’”, naslov je pod kojim portal Dnevno.hr širi dezinformacije o lektiri koju čitaju učenici u hrvatskim osnovnim i srednjim školama (tekst je arhiviran ovdje).

Na ovom su portalu objavljeni “problematični” izvaci iz sljedećih književnih djela: “Kafka na žalu” i “Norveška šuma” Harukija Murakamija, “Mišolovka Walta Disneyja” i “Anđeo u ofsajdu” Zorana Ferića, “Črna mati zemla” Kristiana Novaka, “Adio, kauboju” Olje Savičević Ivančević i “Mramorna koža” Slavenke Drakulić. U pitanju su kratki izvaci, duljine od najviše nekoliko rečenica, potpuno istrgnuti van konteksta književnog djela kojem pripadaju, a koji se prokazuju zbog navodno nepoćudnog sadržaja.

U tekstu portala Dnevno.hr ministricu Blaženku Divjak se optužuje da djeci pokušava nametnuti neprimjeren sadržaj. Niti jedna od navedenih knjiga se, međutim, ne nalazi na obveznim popisima lektire objavljenim u siječnju 2019. godine u Narodnim novinama (što sami lako možete provjeriti ovdje i ovdje).

Nabrojani naslovi zapravo se mogu pronaći samo u rezultatima anketnog upitnika o preporukama izborne lektire za srednje škole. Radi se o anketi koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo početkom 2019. godine, a u kojoj je sudjelovalo 8.344 osoba i to:

  • 4.770 učitelja razredne nastave
  • 1.598 učitelja hrvatskog jezika u osnovnoj školi
  • 1.011 nastavnika hrvatskog jezika u srednjoj školi
  • 752 knjižničara u osnovnoj školi
  • 214 knjižničara u srednjoj školi

Temeljem ove ankete nastali su opsežni popisi djela za koje učitelji, nastavnici i knjižničari smatraju da bi trebali biti dio popisa izborne lektire. Ministrica Divjak nije imala utjecaj na ishod ankete pa je se stoga ne može ni optuživati da u škole pokušava progurati određena djela. Romani koje se pokušava prokazati kao nepoćudne i neprikladne za djecu našli su se na listi od ukupno 239 djela za koja učitelji, nastavnici i knjižničari smatraju da su dovoljno relevantna da bi mogla biti na popisu izborne lektire, ali isključivo u srednjim školama. Navedeni romani od strane učitelja, nastavnika i knjižničara nisu preporučivani kao potencijalni izborni lektirni materijal u osnovnim školama.

Niti jedan od navedenih romana u anketi se pritom nije pozicionirao naročito visoko: dva su Murakamijeva romana na 150. i 203. mjestu, Ferićevi romani zauzimaju 85. i 136. mjesto, Novak je na 22. mjestu, Savičević Ivančević na 134. mjestu, a Drakulić na 184. mjestu. Potpune rezultate ankete provedene među nastavnicima o izbornoj lektiri u srednjim školama možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 1. i 2. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 3., 4. i 5. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Listu djela koja prosvjetari smatraju prigodnima za uvrštenje u izbornu lektiru u 6., 7. i 8. razredu osnovne škole možete preuzeti ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.