Ne, ovo nije britanski tajni agent koji je ubio princezu Dianu

P.V.

Među korisnicima društvenih mreža ponovo se proširila dvije godine stara dezinformacija, objavljena 2017. na portalu Istinomprotivlazi.com, poznatog po objavljivanju neistinitog sadržaja. U pitanju je “priznanje” navodnog bivšeg agenta MI5 da je ubio britansku princezu Dianu, a koju je izvorno proširio američki portal Your News Wire, poznat po širenju teorija zavjere. Tekst s portala Istinomprotivlazi.com arhiviran je ovdje.

Snopes.com, jedan od najpoznatijih svjetskih portala za provjeru točnosti tvrdnji koje kruže internetskim prostorom, odavno je utvrdio da je u pitanju dezinformacija. Naslovna fotografija, koja bi trebala prikazivati umirovljenog obavještajca koji se na smrtnoj postelji odlučio pokajati i progovoriti o ubojstvima u kojima je sudjelovao, zapravo je ukradena iz australskih medija.

Čovjek na fotografiji protagonist je priče koju je australski portal News objavio 2010. godine, a koji je u bolnici završio zbog azbestoze. Njegova slika u medijima je objavljena nakon što se požalio da mu je usred noći pozlilo, ali nikako nije uspijevao dozvati u pomoć bolničko osoblje, već je sa svog mobitela morao zvati hitnu pomoć na broj 000 (australski ekvivalent europskom broju 112 ili američkom broju 911).

Portal Your News Wire koji je izvorno proširio ovu teoriju zavjere u međuvremenu je promijenio ime i danas se zove NewsPunch. Britanski mediji otkrili su da je portal Your News Wire pokrenuo bivši televizijski producent BBC-a i MTV-a, zajedno sa svojom majkom. NewsPunch je, osim po suludim teorijama zavjere, poznat po širenju pro-ruske propagande (Wikipedia).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"