Suradnicima Marka Pavića 1,8 milijuna kuna za razvoj ljudskih potencijala u ministarstvu i HZZ-u

Gabrijela Galić, Ana Brakus

Tvrtka bliskih suradnika ministra Marka Pavića, Aspiria iz Svete Nedelje, uspostavit će sustav razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) i za to će primiti 1,025 milijuna kuna. Odluka kojom se HZZ-u dopušta sklapanje posla, i koju potpisuje upravo ministar rada i mirovinskog sustava, donesena je na Upravnom vijeću u svibnju, a prema našim informacijama nije bila jednoglasna.

Ista tvrtka je u 2017. godini dobila posao izrade analize organizacijskih potencijala HZZ-a za što joj je, prema podacima iz registra sklopljenih ugovora javne nabave, plaćeno preko 242 tisuće kuna. Tada je bila riječ o jednostavnoj nabavi za koju HZZ nije trebao odluku Upravnog odbora. Ukupno će tako rad na razvoju ljudskih potencijala u Zavodu za zapošljavanje koštati gotovo 1,27 milijuna kuna.

Samo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava za intelektualne i osobne usluge Aspirije  lani je platilo 206.250 kuna. Prema podacima izvršenja državnog proračuna u ovoj godini Pavićevo ministarstvo je tom poduzeću za usluge stručnog usavršavanja zaposlenih do sada platilo 78,5 tisuća kuna.

Ministar i certificirani mentor

Aspirija se, kako stoji na mrežnim stranicama poduzeća, bavi dijagnostikom, odnosno „snimanjem“ funkcioniranja ljudi, timova ili cijelih organizacija; organizacijskim razvojem ključnih ljudi, timova i organizacija; intervencijama, odnosno radom s ljudima ili timovima koji prolaze kroz poslovnu krizu ili konflikte unutar tvrtke. Bave se i individualnim razvojem lidera i menadžera (Executive Coaching i Mentorstvo) te Mindroomom, što je „specijalistički performance trening i trening uma“.

Tvrtka je u vlasništvu Daniele Miljan i Ivana Miljana koji su ujedno i savjetnici u poduzeću. Ono je pokrenulo i „međunarodnu školu organizacijskog razvoja“ pod nazivom ISOD (Integral School of Organization Development“) koja se „posebno preporuča menadžerima, liderima, poduzetnicima, stručnjacima u području ljudskih resursa i organizacijskog razvoja, trenerima, coachevima, mentorima, konzultantima te svima koji se žele razvijati i učiti o funkcioniranju ljudi, međuljudskih odnosa i organizacija“. Po završetku školovanja stječe se „Diploma in Organization Development and Mentoring“. No, niti na stranicama Aspirije, a niti samog ISOD-a, nema podataka o tome je li škola akreditirana obrazovna ustanova ili je riječ o neformalnom cjeloživotnom obrazovanju. Tek se na Facebook stranici ISOD-a može utvrditi da je kao lokacija škole navedena adresa jednaka onoj na koju je prijavljena i tvrtka Aspirija.

Članovi Upravnog odbora Integral School of Organization Development su Daniela i Ivan Miljan te Darko Cesar koji je ujedno i predsjednik tog tijela. Riječ je o dugogodišnjem menadžeru koji je, među ostalim, radio u Merkur i Basler osiguranju, Leku, Intermerkur AG, Eastman Chemical. Danas je jedan od savjetnika Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava za poslove pripreme prijedloga projekata iz područja radnih odnosa, a taj posao obavlja besplatno.

Sam ministar Pavić i te kako je povezan s Aspiriom i ISOD-om na kojem obrazovanje, za hrvatske govornike, košta 3.750 eura s PDV-om. Kao što navodi u svom službenom životopisu, prošao je Chevening Leadership radionice s trenerima Danielom i Ivanom Miljanom  u periodu od 2012. do 2014. godine. Paralelno, 2013.  i 2014. godine bio je polaznik ISOD-a, a od 2015. godine je certificirani mentor na toj školi, koja ga potpisuje kao jednog od članova osoblja. Sam ministar u svom životopisu navodi da je “certificirani mentor na školi namijenjenoj top menadžmentu tvrtki i ljudskim resursima iz regije” te dodaje “mentor sam npr. članovima uprava i HR osobama iz Podravka d.d., Styria Hrvatska, Delhaize Srbija i sl”.

Prednost pri sklapanju poslova

S Miljanima ministra Pavića povezuje i EMCC Croatia (hrvatski ogranak Europskog vijeća za mentorstvo i coaching), kojega je Daniela Miljan utemeljila, a ministar Pavić pohađao. Uostalom, u svojoj službenoj biografiji, dostupnoj na stranicama Vlade, jasno je da je s organizacijom povezan od 2014. do danas.

EMCC Croatia surađivala je i s Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM), u vrijeme kada je u njoj bio zaposlen ministar Pavić, ali i Luka Bogdan, njegov bliski suradnik, a danas zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prema našim informacijama, tadašnje gotovo cjelokupno vodstvo ISUM-a  pohađalo je i radionice Aspirije. Podsjetimo, Novosti su ekstenzivno pisale  o potencijalnim sukobima interesa i  zapošljavanjima suradnika i zaposlenika ISUM-a nakon što je Andrej Plenković preuzeo HDZ.

S obzirom na te veze ministra rada s Aspirijom i njenom školom, ali i vodstvom, teško se ne zapitati ima li ta tvrtka prednost u sklapanju poslova s Ministarstvom rada, ali i zavodima koji su mu u ingerenciji. Dosada je s tim poduzećem, što HZZ, a što Ministarstvo rada, prema dostupnim podacima, ugovorilo poslova u vrijednosti nepunih 1,8 milijuna kuna.  Iznos bi bio i veći da je Aspirija dobila i posao uspostave sustava ljudskih potencijala u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). No, na tom natječaju njena ponuda teška nešto više od 1,6 milijuna kuna nije prošla.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"