Laž je da su migranti ulovljeni u švercanju 52 tone oružja u Europu

P.V.

“Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?”, stoji u naslovu 4Dportala. Stara je to i odavno raskrinkana laž koja se ponovo širi među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj. Tvrdnja glasi ovako: grčka policija presrela je 52 tone oružja, kamufliranog u namještaj, koje je trebalo biti dostavljeno muslimanskim izbjeglicama u Europskoj uniji. Čitava priča ilustrirana je fotografijama na kojima grčki granični policajci pregledavaju zaplijenjeno oružje.

Fotografije su autentične. Nastale su u rujnu 2015. godine, kad su grčke vlasti doista presrele pošiljku oružja koja je poslana iz Turske za Libiju (Reuters, The Independent). Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova tvrdio je da se radilo o oružju namijenjenom policiji u Sudanu. U Libiji i dalje traje građanski rat započet 2014. godine, u kojem se zaraćene frakcije i islamski militanti bore za kontrolu nad libijskim rezervama nafte.

Zanimljivo je da se u samom tekstu pod naslovom na 4Dportalu navodna zapljena oružja namijenjenog izbjeglicama uopće ne spominje. Razlog tome je činjenica da je tekst zapravo nepovezana reportaža iz Velike Kladuše (BiH), u potpunosti prekopirana iz Večernjeg lista. U pitanju je uobičajena taktika onih koji žive od proizvodnje “lažnih vijesti”, a koji najčešće samo kopiraju tekstove od drugih, često i legitimnih izvora, te nad njih stavljaju šokantne i uglavnom neistinite naslove.

Ista ova dezinformacija, o 52 tone presretnutog oružja namijenjenog imigrantima, bila je objavljena i u SAD-u, u tek malo izmijenjenom obliku. Lažna tvrdnja za američko tržište glasila je da se na ovaj način potajno naoružavaju muslimani u SAD-u (Weekly Standard).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"