Razotkriveno

Europska pomoć izbjeglicama nema nikakve veze s mladima koji napuštaju Hrvatsku

EPA/GEORGI LICOVSKI (Ilustracija)

“DOK MLADI HRVATI NAPUŠTAJU HRVATSKU: Migranti besplatno dobivaju 64 potpuno opremljena stana”, naslovio je portal Sloboda.hr tekst u potpunosti iskopiran iz Večernjeg lista.

Isti tekst na webu Večernjaka bio je objavljen pod naslovom “U devet županija se oprema 64 stanova za prihvat azilanata”. Izvorno je bio dostupan na ovom linku, s kojeg je u međuvremenu nestao. Arhivirana verzija izvornog Večernjakovog teksta može se vidjeti ovdje.

U svom naslovu Sloboda.hr dovodi u vezu dvije potpuno nepovezane stvari: iseljavanje mladih iz Hrvatske i nastojanja Europske unije da pruži siguran dom ljudima koji su pobjegli od ratnih strahota. Korištenjem termina “migrant” u svom naslovu portal Sloboda.hr sugerira da se stanovi daju ljudima koji su u Hrvatsku svojevoljno imigrirali. U pitanju, međutim, nisu migranti, već izbjeglice kojima je u Hrvatskoj i EU odobren azil.

Informacije o postupku dobivanja međunarodne zaštite u RH dostupne su na web stranici Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu. Da bi se uopće kvalificirali za azil, azilanti moraju dokazati kako bi im u zemlji iz koje su došli život ili sloboda bili ugroženi zbog rasne, vjerske ili nacionalne pripadnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili zbog političkog mišljenja, odnosno kako bi mogli biti podvrgnuti mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. Ljude kojima je odobren azil u RH nikako se, dakle, ne može smatrati običnim “migrantima”.

Nadalje, svojim naslovom portal Sloboda.hr stvara netočan dojam da se RH više brine za azilante, nego za svoje državljane. Iako se i u samom tekstu iskopiranom iz Večernjeg lista jasno navodi da su predmetni stanovi, koji se azilantima ustupaju na privremeno korištenje u svrhu kvalitetnije integracije, uređeni novcem iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju. Taj Fond podmiruje 75 posto troškova uređenja, dok ostatak ide na teret državnog proračuna, a u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela prema Europskoj uniji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.